Syrop z mniszka lekarskiego zwany też pod nazwą miodek z mniszka. To ceniony wedle medycyny ludowej środek na ból gardła, kaszel, przeziębienia, działający przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.

Smak i zapach są wyjątkowe.

Można dodawać go do herbaty, wody, lemoniady, polewać nim kaszki i owsianki a także smarować pieczywo.

Warto teraz wiosną zerwać piękne, żółte kwiaty i przygotować miodek z mniszka.

 

PRZEPIS NA SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Składniki:

  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru białego lub trzcinowego
  • 1 litr wody

 

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego:

  1. Najpierw w słoneczny dzień wybieramy się na łąkę z dala od ruchliwych ulic i zbieramy kwiaty.
  2. Następnie w domu kwiaty rozkładamy na jasnym płótnie i zostawiamy na godzinę by pozbyć się robaczków.
  3. Potem obrywamy żółte płatki z kielicha kwiatu i wrzucamy do garnka.
  4. Następnie, kiedy wszystkie płatki są oberwane zalewamy je litrem wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc.
  5. Następnego dnia przecedzamy wszystko dokładnie.
  6. Potem do naparu z mniszka dodajemy cukier i sok z cytryny.
  7. Następnie zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy ok 1-1,5h aż syrop zgęstnieje.
  8. Potem gorący syrop przelewamy do słoików, zakręcamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia – w ten sposób się zawekuje.