Mizeria z Ogórków



Mizeria z ogórków to bardzo popularna sałatka do obiadu, która pojawia się w każdym domu, kiedy tylko rozpocznie się sezon na ogórki. Mizeria znana jest w wielu krajach i przygotowywana jako dodatek do wielu dań obiadowych. Tradycyjna mizeria składa się oczywiście z ogórków, pokrojonych w cienkie plasterki, kremowej śmietany oraz przypraw w postaci soli, szczypty cukru, oraz soku z cytryny.

W każdym domu mizeria jest przygotowywana nieco inaczej. Niektórzy dodają do niej świeży szczypiorek, koperek czy cebulkę. Nie ważne jak przygotowana, każda mizeria smakuje rewelacyjnie. Sam zapach zasolonych ogórków jest cudowny, a czując do uświadamiany sobie, że na obiad, na pewno będzie coś smakowitego.

Mizeria najczęściej serwowana jest jako dodatek do ziemniaków i różnego rodzaju mięsa. Świetnie także smakuje ze świeżymi ziemniaczkami z dodatkiem koperku oraz jajka sadzonego. W naszym domu to ulubione danie w sezonie wiosenno-letnim. Wówczas, gdy za oknem piękna pogoda, nie zawsze ma się ochotę na tradycyjne mięso.

W naszym domu mizeria zawsze zjadana jest w kilka minut. Każdy ją uwielbia, a gdy tylko pojawią się ogórki, przygotowuję ją kilka razy w tygodniu, a zdarzają się takie tygodnie, że codziennie.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na mizerię, która przygotowuje w swoim domu. Przepis jest bardzo prosty i zapewne dobrze Wam znany, ale może są wśród nas osoby, które jeszcze jej nie robiły samodzielnie i szukają sprawdzonego przepisu na mizerię, ten będzie idealny!



PRZEPIS NA MIZERIĘ Z OGÓRKÓW

Składniki

  • 500 g ogórków świeżych
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki.
  • Następnie każdego ogórka kroimy w cienkie plasterki.
  • Pokrojone ogórki zasypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na bok na 15 minut, by puściły wodę.
  • Po upływie czasu odlewamy wodę, delikatnie odciskając ogórki.
  • Do odciśniętych ogórków dodajemy sok z cytryny, śmietanę oraz szczyptę cukru pudru.
  • Całość mieszamy do połączenia składników.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

dwa × dwa =