Sos z pieczonych pomidorów i czosnku

Sos z pieczonych pomidorów i czosnku, który przygotujesz w ekspresowym tempie. Testowałam już z makaronem oraz na spodzie pizzy z ciasta francuskiego. Ale o tym, może innym razem. Na początek podstawa, czyli jak zrobić taki sos. 

sos z pieczonych pomidorów i czosnku

Sos z pieczonych pomidorów i czosnku

Składniki 

1 kg pomidorów malinowych
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
z przypraw: sól, pieprz, zioła prowansalskie 

 

Sposób przygotowania 

Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Pomidory umyć, pozbyć się szypułek i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić na grubsze plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na niej pokrojone pomidory, cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Skropić oliwą, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie (tych ziół prowansalskich dałam tak z 1 łyżeczkę). Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. 

Wyciągnąć blachę z upieczonymi pomidorami i przełożyć je do garnka. Zmiksować na gładki sos. Jeśli będzie za gęsty można dodać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.  

______________

Zobacz przepisy na dania z makaronem, do których ten sos możesz przygotować: