Ogórki kiszone, czyli jak ukisić ogórki?

Ogórki kiszone, czyli jak ukisić ogórki?

Ogórki kiszone znikają w naszym domu w zastraszającym tempie! Są nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek, ale stanowią również pyszną przekąskę. Przepisy z wykorzystaniem ogórków kiszonych znajdziecie tutaj.

We wpisie tym starałam się zawszeć wszelkie porady z którymi się spotkałam dotyczącymi kiszenia ogórków. Poza tym pewnie sami wiecie, że co dom to i ogórki inaczej smakują.

A wy jakie macie magiczne sztuczki i triki dotyczące kiszenia ogórków? Podzielcie się nimi w komentarzach 🙂


Przepis na ogórki kiszone


Składniki

  • ogórki gruntowe (1 kg)
  • główka czosnku
  • dwa około 10 cm kawałki chrzanu
  • kilka liści chrzanu
  • pęczek kopru najlepiej z baldachami
  • litr wody
  • kopiasta łyżka soli

dodatkowo

  • 3 słoiki 1 litrowe

Czas przygotowania: 5 minut + 3 dni kiszenia
Ilość: kiszonych ogórków


Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą z nadmiaru ziemi, przepłukujemy również pozostałe składniki jak czosnek, chrzan i jego liście oraz koper.
  2. Nieobrane główki czosnku kroimy w poprzek, a korzeń chrzanu na mniejsze kawałki.
  3. Na dno słoików wkładamy czosnek, chrzan i koper.
  4. Słoiki wypełniamy ściśle ogórkami, ich jaśniejszą stroną do góry.
  5. Na wierzch kładziemy liście chrzanu.
  6. Przygotowujemy zalewę, na litr wody dodajemy łyżkę soli i dobrze mieszamy.
  7. Ogórki wraz z dodatkami wypełniamy zalewą by przykryła ogórki w całości, dobrze zakręcamy i odstawiamy.
  8. Kiszonych ogórków nie potrzeba wekować.

Warto wiedzieć

  • Słoiki powinny być czyste, warto szkło jak i nakrętki dodatkowo wyparzyć wrzątkiem. Sprawdźcie czy nie posiadają żadnych uszkodzeń!
  • Poza liśćmi chrzanu wiele osób dodaje liście dębu, porzeczki, winogrona lub wiśni.
  • Warto zadbać o ogórki dobrej jakości, które były mało nawożone. Najlepiej od zaufanego rolnika lub sprzedawcy.
  • Do kiszenia możecie również dodać ziarenka gorczycy.
  • Wiele osób przed kiszeniem moczy ogórki przez godzinę – dwie w zimnej wodzie. Ma to na celu odgazowanie ogórków, oraz by były bardziej jędrne.
  • Niektórzy przed kiszeniem nakłówają ogórki wykałaczką, ma to na celu sprawienie by nie były puste w środku, oraz zwiększenie ich jędrności.
  • Przy kiszeniu ogórków są dwie szkoły, jedni zalewają je zimną zalewą, inni ciepłą wodą lub nawet wrzątkiem. Obie metody się sprawdzają bardzo dobrze, po prostu cieplejsza woda przyspieszy procesy fermentacji i ogórki będą szybciej ukiszone.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (11 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.