Schab w sosie pieczarkowym

Schab w sosie pieczarkowym z koperkiem, zabielony śmietaną 30%.
Idealny do makaronu!



Składniki:

schab bez kości ok 1 kg,

300 g pieczarek,

duża cebula,

3 ząbki czosnku,

pęczek koperku,

330g śmietany 30%,

sól, pieprz czosnkowy, pieprz czarny

2 łyżki masła


Przygotowanie:

Schab kroimy na 1cm plastry - lekko rozklepujemy, solimy z obu stron, posypujemy pieprzem czosnkowym.

Obsmażamy na maśle po minucie z obu stron.

Przekładamy do garnka, zalewamy około 700 ml wody, dodajemy grubo cebulę - pokrojoną w grubą kostkę oraz czosnek w plastrach.

Dusimy na małym ogniu przez około godzinę.

Pieczarki kroimy w plastry - dodajemy do mięsa, gotujemy jeszcze 20 minut,

dodajemy posiekany koperek, zabielamy śmietaną - pozostawiamy na małym ogniu jeszcze około 10 minut - po tym czasie mięso i pieczarki powinny być miękkie.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem czarnym


Komentarze