Sałatka z grillowanym Halloumi i gruszką

Dawno nie było u mnie żadnej sałatki, dlatego czas to nadrobić. Jednak to one najlepiej sprawdzają się do szkoły, czy pracy, gdyż ich przygotowanie trwa dosłownie chwile. Ostatnio bardzo się zdziwiłam, że wiele osób jeszcze nie wie co to jest ser Halloumi i z czym się go je. Dlatego chciałabym zaproponować Wam szybki i smaczny przepis na sałatkę z jego dodatkiem. Niebo w gębie! Przepis na 4 porcje, z czego jedna to około 335kcal, B: 14,6g, T: 24,5g, W: 15,9g.

Składniki:
– 225g sera Halloumi
– 100g rukoli
– 1 gruszka
– sok z 1 pomarańczy
– 30g orzechów włoskich
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka musztardy czeskiej
– sól, pieprz

Na suchej patelni prażymy orzechy, studzimy i siekamy. Na tej samej patelni roztapiamy masło i podsmażamy pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie plastry gruszkę. Następnie polewamy ją miodem i sokiem z pomarańczy, chwilę podsmażamy. Ser kroimy na 0,5-1 centymetrowe plastry i podsmażamy na patelni grillowej. Na talerzach układamy rukolę, ser i gruszki. Pozostałość po smażeniu gruszek przelewamy do słoiczka, dodajemy oliwę, musztardę, sól oraz pieprz. Całość wstrząsamy do powstania emulsji. Sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy orzechami i dekorujemy np. kiełkami.
Smacznego!

Dodaj komentarz