Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem na pełnoziarnistym spodzie to idealna wiosenna słodkość. Maślany, kruchy spód, słodki budyń i lekko kwaskowy rabarbar to idealne połączenie.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem w wersji fit

Nie da się ukryć, uwielbiam słodkości. Ciasta, ciasteczka, tarty – biorę wszystko 🙂 Jednak w ostatnim czasie zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to, co jem i staram się, by nawet w słodkich przepisach przemycać zdrowe składniki. Efektem tych kombinacji jest przepis na to kruche ciasto z rabarbarem i budyniem w wersji fit.

Dlaczego fit? Przede wszystkim ze względu na mąkę użytą do wykonania kruchego spodu. Nie ma tu klasycznej białej, pszennej mąki – zastąpiłam ją zdrowszą, pożywniejszą pełnoziarnistą mąką razową.

Domyślam się, nad czym możecie się zastanawiać – czy ciasto smakuje tak samo pysznie jak w klasycznej wersji? Odpowiadam – tak! 😀 Zrobiłam test na rodzinie – podałam ciasto nie mówiłam, że jest zrobione z innej mąki niż zazwyczaj. Nawet nie zauważyli różnicy! Było tak samo pyszne, maślane i kruche jak zawsze.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Rabarbar – owoc czy warzywo?

To dość często pojawiające się w sieci pytanie. Rabarbar ze względu na walory smakowe często traktowany jest jako owoc – jedzony jest na słodko, w ciastach i deserach. Oficjalnie jednak jest kategoryzowany jako warzywo i należy do rodziny rdestowatych, podobnie jak szczaw i gryka.

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jest też niskokaloryczny – 100 g tego warzywa to zaledwie 20 kcal. Znajdziemy w nim też witaminę C, potas, magnez, sód czy fosfor.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO

Żeby wydobyć z rabarbaru to, co najlepszego, warto go upiec. Po 20 minutach w piekarniku w rabarbarze wytwarza się substancja o nazwie rapontygenina. Ten polifenol wykazuje silne działanie przeciwutleniające i posiada zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Szkodliwe liście

Zawsze namawiam Was do gotowania w duchu zero waste i wykorzystywania wszystkiego, co tylko możliwe, ale w przypadku rabarbaru, odetnijcie liście i od razu je wyrzućcie. Zawierają bowiem dużą ilość szkodliwego kwasu szczawiowego. Wysokie stężenie tego kwasu w organizmie może skutkować problemami gastrycznymi, a długofalowo problemami z nerkami.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem na pełnoziarnistym spodzie to przepyszne wiosenne ciasto. Idealne kruchy, maślany spód, słodki budyń i kwaskowy rabarbar to fantastyczne połączenie.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny 30 min.
Porcje: 8 porcji

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm

Składniki 

Ciasto kruche

  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 30 g migdałów
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka cukru

Budyń

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 70 g cukru

Dodatkowo

  • 500 g rabarbaru

Kroki

  • Migdały rozdrobnij w blenderze, by miały konsystencję drobnego piasku.
  • Przełóż migdały do miski i dodaj mąkę razową, cukier, jajko i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć szybko na jednolitą masę.
  • Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Przygotuj budyń. Proszki budyniowe rozmieszaj w kubku ze 100 ml mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj.
  • Gdy mleko zacznie się mocno gotować dodaj budynie, cały czas energicznie mieszając. Wyłącz ogień i cały czas mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.
  • Rabarbar umyj i pokrój w niedużą kostkę.
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Odkrój 1/5 ciasta, owiń znowu w folię i włóż do zamrażarki. Pozostałą część ciasta rozwałkuj. Ułóż je na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Wyjmij ciasto i nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Wyłóż na nie przestudzony budyń, a na nim ułóż rabarbar. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na grubej tarce na rabarbar.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 40 minut.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto kruche, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, ciasto z owocami, fit deser, fit przepis, letni deser, letnie ciasto, owocowy deser, rabarbar, zdrowe jedzenie, zdrowe przekąski, zdrowy deser, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl