Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą, na które u mnie w domu rodzinnym mówi się Pleśniak, jest proste do zrobienia i bardzo smaczne. Nie jest zbyt słodkie, a rabarbar dodaje dodatkowo lekko kwaśną nutę. Do jego przygotowania zamiast rabarbaru można użyć innych owoców, w zależności na co obecnie trwa sezon.

 

Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i bezą:

  • 5 żółtek
  • 350 g mąki pszennej typ 500 (3 szklanki)
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

 

Beza:

  • 5 białek
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru

 

Dodatkowo

  • 700 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło i smalec siekamy drobno nożem. Dodajemy do nich żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ewentualnie ekstrakt zapachowy. Szybko zagniatamy ręką jednolite ciasto. Można je zagnieść również za pomocą robota kuchennego z mieszadłem do wyrabiania ciasta – ucieram wtedy najpierw masło i smalec z cukrem, następnie dodaję żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwa kawałki w proporcjach 1/3 i 2/3. Oba zawijamy w folię aluminiową. Większy wkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika na mniej więcej godzinę.

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki grubości około 1 cm. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 20 minut. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a po chwili mąkę ziemniaczaną.

Większym kawałkiem ciasta, który był w przechowywany w lodówce wylepiamy dno blaszki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy przez 8 minut. W tym czasie z rabarbaru odlewamy wodę, która wytworzyła się po zasypaniu cukrem i mieszamy go z mąką ziemniaczaną. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim rabarbar, następnie rozsmarowujemy bezę. Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto trzymane w zamrażalniku. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C w trybie góra-dół.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Zobacz przepisy na inne ciasta z rabarbarem:

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju

Szybkie ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z owocami

Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email