Jeśli od czasu do czasu nachodzi Was ochota na zjedzenie czegoś słodkiego i słonego, a także chrupiącego i ciągnącego, to ten deser będzie dla Was idealnym rozwiązaniem. Przyrządza się go ekspresowo i bez pieczenia. Polecam!
9-12 porcji:
- 100 g solonych krakersów
- 15 g ekspandowanego prosa
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 200 g solonego kajmaku (+ opcjonalnie około 70 g do posmarowania z wierzchu)
Część krakersów kruszymy.
Mieszamy z pozostałymi oraz prosem i orzechami.
Dodajemy kajmak, dokładnie mieszamy całość, po czym wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zwilżonymi dłońmi dociskamy całość, tworząc ciasto o grubości około 2-3 cm i przekładamy do schłodzenia na co najmniej pół godziny.
Wierzch smarujemy kajmakiem i kroimy na 9 części.
Smacznego :)
Brak komentarzy