Szaszłyki warzywne









Sezon grillowy już rozpoczęty, więc nie może zabraknąć na nim

szaszłyków warzywnych. Szaszłyki warzywne dają nam wiele 

możliwości, ja wykorzystałam to co miałam właśnie w lodówce. 

Lekkie, sycące no i pyszne. Zapraszam po przepis na pyszną sałatkę 

ziemniaczaną która, idealnie się sprawdzi jako dodatek do grilla.






Składniki:
  • bakłażan
  • 2 cukinie (w dwóch kolorach)
  • 300 g pieczarek
  • 2 papryki (w dwóch kolorach)
  • 2 cebule (w dwóch kolorach)
marynata
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myję, osuszam. Bakłażan przekrawam na pół i kroję razem z cukinią w plastry 1,5-2 cm. Papryki kroję w dużą kostkę, pieczarki średniej wielkości kroję na pół. Cebulę kroję na ćwiartki, dzielę na kawałki. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszam. Warzywa w dowolnej kolejności nabijam na patyczki do szaszłyków. Następnie polewam szaszłyki marynatą, odkładam na 30 minut. Szaszłyki grilluję przez 7-10 minut z każdej strony.

Smacznego!












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);