Mizeria z ogórków

Mizeria z ogórków to mój ulubiony dodatek obiadowy w sezonie wiosenno – letnim. Robiła tak moja babcia, moja mama, teraz ja korzystam z tego samego przepisu. Ten przepis jest tradycyjny, bez urozmaiceń i różnych dodatków. Składniki to świeże ogórki, kwaśna śmietana, szczypiorek bądź koperek a do tego przyprawy. Ja ją uwielbiam np. do świeżych ziemniaków i kotletów mielonych. Robię również mizerię na słodko z dodatkiem cukru i odrobiny octu. Wtedy ogórki trę na tarce na bardzo drobno i nie zlewam nadmiaru soku ogórkowego.

Mizeria z ogórków – Składniki

  • 3 ogórki podłużne
  • 1 małe opakowanie śmietany kwaśnej 12%
  • łyżeczka octu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

mizeria z ogórków

Mizeria z ogórków – Wykonanie

W mizerii składników jest niewiele, więc powinny być one wysokiej jakości. Najważniejsze jest, by wybrać dobre ogórki. Powinny być świeże, chrupiące, twarde. Miękkie i zżółknięte ogórki będą miały gorzkawy posmak. W sezonie do mizerii najlepsze będą ogórki gruntowe, można je przygotować nawet bez obierania ze skórki. Starsze ogórki lepiej obrać.

Ogórki obierz, pokrój do miski na cieniutkie plasterki. Ja do tego celu używam tarki kuchennej bądź gilotyny do warzyw. Jeśli lubisz grubsze kawałki warzyw możesz ogórki pokroić na drobne plasterki za pomocą noża kuchennego. Jeśli gniazda nasienne ogórków są przerośnięte wytnij je i wyrzuć.

Ogórki posól, odłóż na około 15 minut. Po tym czasie zlej nadmiar soku, wymieszaj ponownie i pozostaw jeszcze na kilka minut. Znów zlej nadmiar soku ogórkowego.

Szczypiorek bądź koperek poszatkuj na drobno. Możesz dodać szczypiorek i koperek pół na pół, zależnie jak wolisz.

Do odsączonych ogórków dodaj śmietanę kwaśną 12%, poszatkowany szczypiorek / koperek, sporą ilość pieprzu oraz ocet. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Odłóż mizerię z ogórków do lodówki na około 15 minut. Przed samym podaniem możesz ponownie delikatnie posypać mizerię pieprzem.

Jeśli dobrze odsączysz sok z ogórków mizeria będzie smaczna jeszcze następnego dnia. Pozostawienie zbyt dużej ilości soku ogórkowego może powodować, że zbyt szybko zrobi się wodnista.

Mizeria z ogórków najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, gotowanymi ziemniakami oraz mięsem duszonym bądź pieczonym.

Smacznego!