Jajecznica z botwinką

Jajecznica z botwinką – klasyczne polskie śniadanie, tym razem w wersji wzbogaconej bardzo zdrowym zielskiem czyli botwinką.

Przepis podaję w wersji wegetariańskiej, mięsożercy mogą do podsmażanej cebuli dorzucić wędzony boczek czy kiełbasę pokrojona w kostkę.

Jajecznica z różnymi dodatkami to danie, które w weekendy przygotowuje na śniadanie mój mąż. Jajecznica wydaje mi się męskim daniem, mam wrażenie że wielu mężczyzn w wolne dni decyduje się właśnie na to popisowe danie.

Dla mnie jajecznica tylko dobrze wysmażona, wtedy jest super – wy wolicie mniej czy bardziej ścięta jajecznicę?

 

 

PRZEPIS NA JAJECZNICĘ Z BOTWINKĄ

Składniki:

  • 10 jaj
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz
  • majeranek

 

 

Jak zrobić jajecznice z botwinką:

  1. Na początku cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Najpierw rozgrzewamy patelnię.
  3. Następnie na oleju z masłem podsmażamy posiekaną cebulkę ok minutę.
  4. Następnie dodajemy tu też buraczki z botwinki i podsmażamy minutę.
  5. Potem liście botwinki myjemy, osuszamy.
  6. Zaraz potem te liście siekamy nożem, dodajemy do cebuli i podsmażamy pół minuty.
  7. Następnie dodajemy jajka i przyprawy.
  8. Potem podsmażamy mieszając aż jajecznica się zetnie.
  9. Finalnie doprawiamy do smaku.

 

Jajecznica z botwinką