piątek, 21 maja 2021

Krem z cukinii

Ostatnio warzywne zupy wiodą prym w mojej kuchni, szczególną uwagę przykuwają kremy. Są treściwe, pożywne, a ich aromat unosi się po całym domu, zachęcając do degustacji. Zapraszam do skosztowania kremowej cukinii z dodatkiem pasty curry, która dzięki dodaniu mleka kokosowego, nadaje zupie pazura.

 

<AG>

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

400 g cukinii

1 por

1 żółta papryka

2 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

2 marchewki

1 awokado

50 g żółtej pasty curry

100 ml mleka kokosowego

Sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki, dusimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem pasty curry. Całość zalewamy wrzątkiem (około 1,2 litra), gotujemy kwadrans, lekko studzimy, dodajemy mleko i miksujemy na gładko.

Zupę przecieramy przez drobne sito, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz