Zapiekanka z szynką konserwową, pieczarkami i brokułem

Zapiekanka obiadowa z filetem z kurczaka, szynką konserwową, pieczarkami, brokułem i serem!

Pyszne, sycące danie.



Składniki:

6-8 grubszych dużych plastrów szynki konserwowej,

1 brokuł,

10-12 pieczarek,

cebula,

2-3 ząbki czosnku,

2 duże filety z piersi kurczaka,

ok 200 g sera,

4 łyżki śmietany 18%

sól, pieprz, papryka słodka


Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy po długości - rozklepujemy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką paryczką.

Pieczarki, cebulę, brokuł siekamy.

Ser ścieramy na grubych oczkach - mieszamy razem z warzywami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną, dużą szczyptą soli oraz pieprzu.

Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy na spód jeden filet. Boki wykładamy szynką, tak aby wystawały za formę, aby można było nimi przykryć farsz.



Wykładamy farsz dobrze dociskając - nakrywamy szynką oraz drugim filetem.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 35-40 minut. 


 




inspiracja: IG @ketofitmeal

Komentarze

  1. Czy warzyw nie trzeba przesmażyć? Nie puszczą zbyt dużo soków podczas pieczenia? Mam również obawy, czy brokuł będzie wystarczająco miękki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywa puściły trochę wody. Brokuł siekamy drobniej niż pieczarki - wychodzi al dente ( ja taki lubię;) ). Jeśli lubimy bardziej miękki można go oczywiście wcześniej podsmażyć wraz z cebulą i pieczarkami i przed włożeniem do formy wymieszać z serem i śmietaną.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz