Babka orzechowa
Ciasta ucierane

Babka orzechowa

Przepis na babkę z dodatkiem prażonych orzechów laskowych oraz wanilii. Świetne ciasto dla osób, które uwielbiają posmak orzechów w wypiekach. Orzechy laskowe możemy zastąpić swoimi ulubionymi – arachidowymi, włoskimi, a nawet pistacjami!



Składniki i przepis na babkę orzechową:

  • 250g masła
  • 250g drobnego cukru do wypieków
  • naturalny ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 180g orzechów laskowych prażonych
  • 320g mąki pszennej firmy Polskie Młyny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g mleka 3.2%
    Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego Polskich Młynów – znajdziecie tam wiele produktów o bardzo dobrej jakości, testowałem je wielokrotnie i śmiało polecam 🙂

Orzechy laskowe prażymy, a następnie mielimy.
Miękkie masło miksujemy do puszystości stopniowo dodając cukier, sól, ekstrakt waniliowy a następnie po jednym jajku. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy naszą mąkę z orzechów laskowych, proszek do pieczenia, mieszamy. Do dobrze ubitej masy maślanej dodajemy składniki suche i miksujemy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mleko i chwilkę miksujemy. Przekładamy do keksówki o długości 30cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 55-60 minut do tzw. „suchego patyczka”

Babka orzechowa

Do ciasta możemy również zrobić polewę czekoladową, która idealnie pasuje do tego ciasta… 🙂

Składniki i przepis na polewę czekoladową:

  • 100g czekolady gorzkiej min. 60% zawartości kakao
  • 100g śmietanki 30%

Czekoladę i śmietankę kremówkę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia, aby czekolada lekko stężała. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową.

 

Babka orzechowa Babka orzechowa

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *