czwartek, 20 maja 2021

Sałatka z ciecierzycy z dressingiem z awokado i cytryny

 



Składniki:

400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1/2 ogórka
1/4 czerwonej cebuli
1 mała żółta papryka
1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki pomidorków koktajlowych


Dressing:

1 awokado
1 cytryna (sok + skórka)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki listków świeżej bazylii
sól


Sposób wykonania:

Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki.
Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do blendera, miksujemy.
Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, cebulę oraz ogórek, pokrojone na połówki pomidorki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. 
Całość polewamy dressingiem, mieszamy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...