czwartek, 20 maja 2021

Zielone jaglano - rukolowe naleśniki z salsą z awokado

Takie oto małe naleśniki jedliśmy na śniadanie.
Są pyszne, oczy same jedzą a dodatek kaszy jaglanej sprawia że są one zdrowe i odchudzają.
Dlatego polecam naleśniki bardzo gorąco.
Naleśniki z salsą.


Składniki:
Salsa:

  • 1 awokado Hass
  • 1 szalotka mała
  • 1 dymka mała 
  • szczypior od dymki
  • 1 pomidor
  • sól morska
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • 1 ząbek czosnku

Naleśniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1/2 szklanki posiekanej rukoli 
  • 1 jajo
  • 8 łyżek mąki pszennej T 750
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • sól morska 
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie salsy:

  • Pokroiłam w drobną kostkę warzywa, dodałam rozgniecione widelcem awokado.
  • Dodałam sól, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, wymieszałam.

Przygotowanie naleśników:

  • Wszystkie składniki przełożyłam do misy malaksera i zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Ciasto jest trochę gęściejsze od naleśnikowego.
  • Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim naleśniki ok. 15 cm z obu stron na złoty kolor.
  • Podawałam naleśniki z porcją salsy, idealne danie.


Smacznego.
Salsa przepis własny.
Naleśniki: źródło.
"Podróże małe i duże" 
Kamieniczki na Rynku w Poznaniu woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger