Blog posts

Panierowana kapusta

Panierowana kapusta

Dania bez mięsa, Kolacja, Obiady, Warzywa

Panierowana w bułce tartej młoda kapusta w ćwiartkach, to pomysł na smaczny i aromatyczny obiad z patelni. To bardzo proste w przygotowaniu danie z 3 składników. które wykonasz w ciągu 30 minut. Przepis na tak przyrządzoną kapustę przywędrował do nas kilka lat temu ze Śląska i stał się jednym z naszych ulubionych! Kapusta smażona w panierce gości na naszym stole każdej wiosny.

Dla wszystkich szukających dań wegetariańskich, młoda kapusta w panierce sprawdzi się idealnie. Jeśli panierkę z bułki tartej, zastąpisz np. otrębami owsianymi lub mąką ryżową, taka kapusta okaże się doskonałym daniem bezglutenowym. Po prostu zobacz przepis i dostosuj go do swoich osobistych preferencji, a zaskoczy Cię jego uniwersalność.

Przepis na kapustę w panierce polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu nie tylko na obiad, ale również na lekką kolację. Tak jak wspomnieliśmy, najlepsza i najsmaczniejsza jest w tym wydaniu młoda kapusta. Sprawdzi się zarówno kapusta klasyczna jak i stożkowa, którą coraz częściej można spotkać w sklepach i na bazarach. Młoda kapusta w ćwiartkach z patelni. Zapraszamy na przepis 🙂

Panierowana kapusta


Panierowana kapusta

Składniki: 

  • młoda kapusta: 1 średniej wielkości główka
  • jajka: 2 szt.
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Panierowana kapusta


Panierowana kapusta 

Przygotowanie: 

Z główki usuwamy wszystkie luźne i ciemne, brzydkie liście.

Młodą kapustę kroimy na ćwiartki. Jeśli kapusta jest nieco większa, na ósemki.

W każdej części musi znaleźć się kawałek głąba. Inaczej kapusta rozpadnie się podczas gotowania.

W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Kapustę wkładamy partiami wrzątku i gotujemy na małej mocy palinka od 5 do 8 minut. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej, ostrożnie wyjmujemy kapustę, aby ociekła z wody i nieco ostygła.

Ścięte boki każdego kawałka kapusty obtaczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.

obiad

My taką kapustę lubimy jeść samą, bez dodatków. Jest pachnąca, lekko chrupiąca z zewnątrz i delikatna, mięciutka w środku. Jest znakomitym dodatkiem do mięsa oraz kiełbasy z grilla lub z patelni.

Pachnąca młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą, to przepis, który również bardzo polecamy. Tak samo jak pyszny i szybki sposób na makaron z kapustą i kiełbasą. Odkryj także przepis na ciapkaustę z młodej kapusty.

Życzymy smacznego!

Panierowana kapusta

Panierowana kapusta

1 Comment

  1. Iga
    22 maja 2021 at 10:22 am

    Kto nie jadał takiej kapusty, nie wie ile stracił. Moje dzieciaki które nie tykają warzyw o kapuście nie wspomną jadły jak szalone. Cudowny przepis !!!!

Napisz komentarz