tort makowy z kremem kawowym

12133

składniki na ciasto makowe:
840 g masy makowej
6 jajek
120 g mąki
90 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę przesianą z prosakiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy gotową masę makową i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka ok. 40-50 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam trzy oddzielne blaty).

składniki na krem budyniowo kawowy:
500 ml mleka
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżeczki cukru z wanilią
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub więcej
250 g masła w temperaturze pokojowej
opcjonalnie:
alkohol do smaku

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem kryształem i cukrem z wanilią. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (do temperatury pokojowej). Masło miksujemy z kawą rozpuszczalną na puch i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Na końcu opcjonalnie możemy dodać alkohol do smaku. Krem dzielimy na trzy części. Dwoma częściami przekładamy krążki makowe a trzecią smarujemy wierzch i boki. Całość schładzamy w lodówce. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam dripu czekoladowego i żywych kwiatów. Tort najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.

składniki na drip:
40 g czekolady
40 g śmietanki kremówki 30%

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na ok. 60 s a następnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Gotowym dripem polewamy schłodzony tort.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here