sobota, 15 maja 2021

Polędwiczka w kapuście z grzybami


 

Polędwiczka wieprzowa w liściach młodej kapusty z suszonymi grzybami.


  • Polędwiczka wieprzowa ok 600 g,

  • liście kapusty (u mnie młoda kapusta),

  • 1 cebula,

  • 30 g suszonych grzybów,

  • 80 g orzechów włoskich łuskanych,

  • 1 łyżka masła,

  • sól,

  • pieprz świeżo zmielony,

  • sok z cytryny,

  • szczypta cukru,

  • masło,

  • 100 ml bulionu,





Cebulę pokroić w półplasterki.

Poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli i cukru.

Dodać pokruszone grzyby suszone, wlać 100 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie.

Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.

Liście kapusty blanszować we wrzącej wodzie.

Na jedną porcję polędwiczki bierzemy 1 lub 2 liście kapusty – zależy od wielkości liści.

Ściąć grube nerwy (łodygi) liści, uważając, aby ich nie uszkodzić.

Polędwiczkę pokroić na porcje 150 - 200 g.

Kawałki polędwiczki podsmażyć.



Na liściu kłaść porcję grzybów.



Na grzybach ułożyć polędwiczkę.



Zawijać tak jak gołąbki.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.



Ułożyć „gołąbki”, na każdym ułożyć kawałek masła.

Wlać 100 ml bulionu lub wody.



Przykryć liśćmi kapusty.

Naczynie przykryć pokrywką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 – 30 minut.



talerze z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz