Łopatka pieczona z ziemniakami i papryką

Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 1 godzina 30 minut
Rodzaj obiad
Trudność łatwe

Łopatka pieczona z ziemniakami i papryką

Składniki

600 g łopatki wieprzowej
700 g ziemniaków
1/2 młodej cukinii
1 średnia czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia papryczka chilli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżeczki ziół prowansalskich
2/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
3 gałązki świeżego tymianku (można pominąć)
3 gałązki świeżego rozmarynu ( można pominąć)
sól, pieprz czarny mielony
4 gałązki natki pietruszki
olej

Sposób wykonania

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i przełożyć do naczynia. Do mięsa dodać 2/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę rozmarynu, 2 ząbki czosnku drobno posiekane i 3 łyżki oleju. Wszystko razem wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę i włożyć do naczynia. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w średniej wielkości paski. Dodać do ziemniaków. Ostra papryczkę chilli umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, drobno pokroić i przełożyć do naczynia z ziemniakami. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w ćwierć-plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka i również dodać do ziemniaków.
Wlać do warzyw 2 łyżki oleju, dodać 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczkę z delikatnym czubkiem soli i wszystko razem wymieszać.

Łopatka pieczona z ziemniakami i papryką

Do naczynia z warzywami przełożyć zamarynowane mięso, wymieszać, a następnie przełożyć do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z pokrywą. Na wierzchu ułożyć umyte gałązki ziół i rękaw do pieczenia związać.

Łopatka pieczona z ziemniakami i papryką

Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec 90 min.

Po tym czasie łopatka pieczona z ziemniakami i papryką jest gotowa do podania.
Po nałożeniu na talerze posypać umyta, osuszona i posiekaną natką pietruszki.

Łopatka pieczona z ziemniakami i papryką

** Dla wielbicieli łagodniejszych dań wystarczy pominąć w przepisie ostrą papryczkę chili.

 

Łopatka pieczona z ziemniakami i papryką

Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 1 godzina 30 minut
Rodzaj obiad
Trudność łatwe
Ilość porcji 4

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 700 g ziemniaków
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia papryczka chilli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (można pominąć)
  • 3 gałązki świeżego tymianku (można pominąć)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • olej

Instrukcje wykonania

  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i przełożyć do naczynia. Do mięsa dodać 2/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę rozmarynu, 2 ząbki czosnku drobno posiekane i 3 łyżki oleju. Wszystko razem wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę i włożyć do naczynia. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w średniej wielkości paski. Dodać do ziemniaków. Ostra papryczkę chilli umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, drobno pokroić i przełożyć do naczynia z ziemniakami. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w ćwierć-plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka i również dodać do ziemniaków.
  • Wlać do warzyw 2 łyżki oleju, dodać 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczkę z delikatnym czubkiem soli i wszystko razem wymieszać.
  • Do naczynia z warzywami przełożyć zamarynowane mięso, wymieszać, a następnie przełożyć do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z pokrywą. Na wierzchu ułożyć umyte gałązki ziół i rękaw do pieczenia związać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec 90 min.
  • Po tym czasie łopatka pieczona z ziemniakami i papryką jest gotowa do podania. Po nałożeniu na talerze posypać umyta, osuszona i posiekaną natką pietruszki.

Notes

** Dla wielbicieli łagodniejszych dań wystarczy pominąć w przepisie ostrą papryczkę chili.
** Podany czas przygotowania nie uwzględnia czasu marynowania.

Podobne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Zobacz wszystkie komentarze
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube
Pinterest
Instagram