Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pizza z szynką i serem. Przepis na sos pomidorowy do pizzy.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pizza z szynką i serem.

Pizza z szynką i serem. Przepis na sos pomidorowy do pizzy. 

Domowa pizza z szynką i serem.

     Pyszna domowa pizza z szynką, serem mozzarella, czerwoną cebulą i paseczkami kolorowej papryki. Pyszne i chrupiące ciasto na pizzę, niesamowity sos pomidorowy z czosnkiem, tymiankiem i oregano. Przygotowanie pizzy wydaje się być czasochłonne, ale jak się okazuje, wymaga to niewiele pracy własnej. Ciasto na pizzę można wykorzystać do przygotowania jednej dużej prostokątnej pizzy lub 4 mniejszych. To ciasto i sos pomidorowy może stać się podstawą do przygotowania innych rodzajów pizzy np. hawajskiej, margherity itd. Jeżeli okaże się, że tego ciasta będzie za dużo na jeden raz, możemy je z powodzeniem zamrozić.

Ta pizza z szynką i serem jest łatwa do przygotowania i smakuje niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest tanie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników i np. do przygotowania sosu do pizzy, w sezonie letnim wykorzystać świeże pomidory.

pizza z szynką i serem
Pizza z szynką i serem.

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę.


     Wszystko, co potrzebne, aby zrobić ciasto na pizzę to mąka, drożdże, woda, sól, odrobina cukru i oliwa. W moim przepisie wykorzystuję zwykłą mąkę pszenną - ciasto takie jest bardzo elastyczne i pasuje do wielu rodzajów pizzy. Przepis podaje użycie suchych drożdży, ale tak naprawdę ciasto na pizzę przygotowuję z drożdży, które akurat mam pod ręką - świeżych daję około 20g.

Ciasto na pizzę można zrobić dzień wcześniej. Zaraz po przygotowaniu ciasto wkładamy do pojemniczka wysmarowanego oliwą, szczelnie zakrywamy i wstawiamy do lodówki. Kolejnego dnia wyjmujemy je z lodówki i na chwilę zostawiamy w temperaturze pokojowej, po czym przygotowujemy pizzę jak zwykle. 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pizza z szynką i serem.

Pizza z szynką i serem - składniki:

  • kilka plasterków ulubionej szynki
  • 1 kulka sera mozzarella, porwana na kawałki
  • kilka paseczków papryki: czerwonej, zielonej albo żółtej (mogą być pomieszane)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę lub piórka
  • listki świeżej bazylii

Składniki na sos pomidorowy do pizzy:

  • 300ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub bazylii
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Składniki na ciasto na pizzę:

  • 400g mąki pszennej
  • 220g letniej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży 
  • 2,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przepis na pizzę z szynką i serem:


Krok 1.
  • Przygotować ciasto na pizzę: do miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać oliwę - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 1 godz.).

Krok 2.
  • Przygotować sos pomidorowy do pizzy: w rondelku rozgrzać oliwę i poddusić drobno posiekany czosnek, wlać passatę pomidorową, dodać zioła i przyprawy - gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do czasu, aż sos pomidorowy nieco zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Krok 3.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Następnie uformować wybrany kształt i umieścić na natłuszczonej lub posypanej mąką krupczatką blaszce do pieczenia. Ciasto nie powinno mieć więcej niż 6mm grubości, gdyż jeszcze podrośnie w trakcie pieczenia.
  • Na cieście rozsmarować równomiernie wystudzony sos pomidorowy, ułożyć na nim plasterki szynki, pokrojoną paprykę, czerwoną cebulę i ser mozzarella. Całość można oprószyć suszoną bazylią albo oregano. Można skropić oliwą extra vergine.
  • Pizzę zapiekać przez 20 minut w 230 stopniach. Przed podaniem ozdobić świeżą bazylią.
Miłego gotowania!

Inne przekąski na imprezę, które możesz polubić:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger