środa, 12 maja 2021

Wiosenna szakszuka ze szparagami

Jako że szparagów na naszym stole nigdy dość, dziś ukochana szakszuka na zielono z ich udziałem.
Taka szakszuka to skarb dla oczu, brzucha, odżywi, pożywi, idealne danie.
Polecam zróbcie sobie a zostanie już z Wami na zawsze.
Szakszuka na zielono.

Składniki: 4 porcje
  • 1 średnia cukinia
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 4 jaja
  • 1 pęczek - 500 g zielonych szparagów
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie szakszuki:
  • Szparagi umyłam, odcięłam końce/kwiatki a resztę pokroiłam na kawałki 1 cm.
  • Cukinię umyłam i razem ze skórką pokroiłam w półplasterki.
  • Czosnek obrałam i posiekałam.
  • Szpinak umyłam i delikatnie posiekałam.
  • Szalotkę obrałam i posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i oliwę.
  • Podsmażyłam na nim czosnek i cebulę a potem dodałam cukinię i posiekane szparagi.
  • Dusiłam pod przykryciem ok. 5 minut.
  • Zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze minutę dodając, sól, pieprz oraz sos ostrygowy a także kwiatki szparagów.
  • Na sam koniec włożyłam szpinak, nakryłam pokrywką a jak zmiękł zdjęłam pokrywę.
  • Na patelni wśród warzyw zrobiłam cztery otwory w które wlałam wybite jaja.
  • Jaja posoliłam, oprószyłam pieprzem, ponownie nakryłam pokrywką patelnię i dusiłam aż jaja się ścięły.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Kwiat jabłoni

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger