Nie od dzisiaj wiadomo że jestem miłośniczką rabarbaru. Wszelkie ciasta z rabarbarem to miłość, no i może jeszcze rabarbarowy kompot z kostkami lodu. Dojrzałe łodyżki rabarbaru o apetycznym intensywnie czerwonym i różowym odcieniu przyjemnie miękną i rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury, jednocześnie zachowując swój kolor. Słodkie ciasta z kwasowanym rabarbarem są orzeźwiające i mają swoją charakterystyczną świeżość.
Rabarbar pasuje to ciast drożdżowych i drożdżówek, ciasta kruchego, ucieranego i jogurtowego. Ten ostatni przepis na jogurtowe ciasto rabarbarowe znajdziesz poniżej. Przepis na ciasto z jogurtem nie wymaga użycia miksera elektrycznego, wystarczy rózga kuchenna i chwila mieszania bez ubijania. Prostota przygotowania jogurtowego placka sprawia że upieczesz go z przyjemnością.
czy to aby na pewno łyżka proszku do pieczenia ?. Czy łyżeczka ?