Jogurtowe ciasto z rabarbarem łyżką mieszane

Jogurtowe ciasto z rabarbarem łyżką mieszane

Nie od dzisiaj wiadomo że jestem miłośniczką rabarbaru. Wszelkie ciasta z rabarbarem to miłość, no i może jeszcze rabarbarowy kompot z kostkami lodu. Dojrzałe łodyżki rabarbaru o apetycznym intensywnie czerwonym i różowym odcieniu przyjemnie miękną i rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury, jednocześnie zachowując swój kolor. Słodkie ciasta z kwasowanym rabarbarem są orzeźwiające i mają swoją charakterystyczną świeżość.

Rabarbar pasuje to ciast drożdżowych i drożdżówek, ciasta kruchego, ucieranego i jogurtowego. Ten ostatni przepis na jogurtowe ciasto rabarbarowe znajdziesz poniżej. Przepis na ciasto z jogurtem nie wymaga użycia miksera elektrycznego, wystarczy rózga kuchenna i chwila mieszania bez ubijania. Prostota przygotowania jogurtowego placka sprawia że upieczesz go z przyjemnością.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem bez miksera

Jogurtowe ciasto z rabarbarem bez miksera

4.7 z 15 głosów
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

220

kcal

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i cukrem pudrem. Puszysty i lekki placek mieszany, bez miksowania mikserem. Rabarbarowy wypiek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 jajka z chowu ściółkowego

  • 120 g jogurtu naturalnego lub typu greckiego

  • 120 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 180 g zwykłego cukru

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 500 g dojrzałego rabarbaru

  • cukier puder do oprószenia ciasta


Sposób przygotowania:

  • Chcąc uniknąć powstania zakalca, zadbaj o to by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (szczególnie jajka, jogurt i masło). Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 centymetrów, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
  • Łodyżki rabarbaru umyj, odetnij górne rozgałęzienia i ewentualne niedojrzałe części. Rabarbaru nie obieraj, pokrój jedynie na niewielkie 1 centymetrowe odcinki.
  • Całe jajka, jogurt i płynne masło wymieszaj rózgą kuchenną, aż jajka się rozbiją i wejdą w strukturę masy. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia). Suche składniki przesyp do mokrej mieszanki i ponownie wymieszaj rózgą kuchenną lub zwykłą łyżką. Masy nie ubijaj ani nie napowietrzaj, wystarczy ją jedynie wymieszać do gładkości.
  • Połączoną, jednolitą masę jogurtową przelej do przygotowanej blaszki. Na wierzch równomiernie wyłóż pokrojony rabarbar, delikatnie dłonią wbij go do środka zanurzając w cieście.
  • Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka przez 50 – 60 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostudzenia, po czym obficie oprósz cukrem pudrem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. czy to aby na pewno łyżka proszku do pieczenia ?. Czy łyżeczka ?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*