Cynamonki

drożdżówka cynamonowa

Kto nie lubi świeżutkich drożdżówek. Dzisiaj proponuje Wam aromatyczne drożdżówki nadziane masłem cynamonowym i oblane lukrem, bo kto powiedział że cynamon tylko zimą. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem korzennych przypraw,możesz użyć np. czekolady typu NUTELLA lub dżemu. Jeśli ciasto za bardzo będzie kleić się do blatu, spokojnie podsyp mąką. Czasami tak jest, że mąka już w sklepie łapie wilgoć i wtedy wystarczy użyć jej odrobinę więcej- jeśli założymy ,że nie bawisz się w suszenie jej w ciepłym miejscu 😉 . Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Drożdżówki ślimaczki z cynamonem

  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 150 ml letniego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 50 g masła lub palmy
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 3 solidne łyżki masła lub palmy
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Lukier

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Drożdżówki ślimaczki z cynamonem – Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
  • Masło roztapiamy.
  • Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego.
  • Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz .
  • Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min.
  • Składniki na nadzienie : tłuszcz, cynamon i cukier dokładnie łączymy.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach około 20/30 cm i smarujemy przygotowaną masą cynamonową.
  • Zwijamy ciasto w rulonik i dzielimy go na 12 kawałków używając ostrego noża.
  • Ślimaczki układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i przykrywamy na chwilkę ręczniczkiem (15 min).
  • Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 min.
  • gotowe ślimaczki smarujemy lukrem. Ja dodatkowo udekorowałam kokosem.
drożdżówki
ciastko drożdżowe
drożdżówki zawijane
drożdżówka ślimak z cynamonem
cynamonki

2 myśli w temacie “Cynamonki”

    1. nie robiłam tych drożdżówek na suchych drożdżach, mogę jedynie podpowiedzieć że paczka drożdży suchych odpowiada 25 gramom drożdży świeżych. Jeśli Pani wypróbuje, czekamy na opinie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *