maja 11, 2021

Wątróbka z gruszkami

O wątróbce pisałam już przy okazji przepisu na potrawkę z gęsiej wątróbki.

Na blogu znajdziecie także przepis na pyszną wątróbkę smażoną z karmelizowanym jabłkiem - tym razem była to wątróbka kurza przygotowana bardziej na słodko.

Dzisiaj pociągnę temat wątróbki z owocami. Trzeci przepis i trzecia wątróbka - tym razem indycza z dodatkiem smażonych gruszek.



Wątróbka z gruszkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania wątróbki będziesz potrzebować:

  • 800g wątróbki z indyka,
  • 2 gruszki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 3 łyżki mąki owsianej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżkę tymianku,
  • szczyptę gałki muszkatołowej,
  • szczyptę cynamonu cejlońskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Gruszki pokrój w plastry (usuń wcześniej gniazda nasienne).
3. Kawałki wątróbek otocz w mące.
4. Na patelnię wylej łyżkę oleju, rozgrzej i usmaż wątróbkę na małym ogniu z każdej strony. Gdy wątróbka będzie już dobra zdejmij ją z patelni, osącz na ręczniku papierowym i dopraw solą oraz pieprzem.
5. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oleju, przesmaż przez minutę plastry gruszek, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem i tymiankiem.
6. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger