Szparagi, kocham – zielone w każdej postaci.
A postaci może być kilka – były już pieczone, w cieście, grillowane – a dzisiaj podałam je w sosie ! W sosie z mascarpone w towarzystwie suszonych pomidorów.
( Jak wybrać dobre szparagi, jak się za nie zabrać – możesz przeczytać tutaj )
Danie szybkie do przygotowanie, smaczne i znikające w sekundę.
Co ja Ci będę więcej opowiadać, musisz je zrobić i kropka.
Szparagi – spaghetti w kremowym sosie
( dla 5 dorosłych osób )
- paczka makaronu spaghetti ( u nas kolorowy ) – ugotowany al dente
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 gr zielonych szparagów
- 200 gr mascarpone
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
- 10 suszonych pomidorów
- świeżo mielony pieprz
- sól
Odkrój końcówki szparagów ( je możesz dodać do wywaru do zupy) , resztę szparagów potnij na równe kawałeczki nie duże. Odłóż na bok, uwaga ! główki szparagów odłóż z boku, je dodamy osobno.
Obierz cebulę i czosnek – pokrój w kosteczkę.
Rozgrzej patelnię dodaj olej spod pomidorów ( jak nie masz może być zwykły rzepakowy ).
Po chwili przełóż na patelnię czosnek i cebulę, podsmaż tak żeby puściły smak.
Dodaj po chwili pomidory i szparagi ( bez główek ) wymieszaj, dodaj chochelkę wody spod makaronu i podduś całość, dodaj mascarpone łyżką, po kolei każdą dokładnie wymieszaj żeby się rozpuściło.
Dodaj wino, wymieszaj ( uwaga alkohol wyparuje i zostanie sam smaczek – który uwierz jest fajny )
Pozwól się całości zagotować, gdy to się stanie dodaj główki szparagów, wymieszaj.
Spróbuj, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj makaron, zamieszaj, przełóż na talerze.
Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Chcesz być na bieżąco z tym co się u mnie dzieje ? zapraszam na Instagrama
Musze kiedyś w końcu mascarpone wykorzystać fo sosu z makaronem. Nigdy tego nie robiłam bo zawsze mi się wydawało że on pasuje tylko do deserów.
rób, sos jest super !