wtorek, 11 maja 2021

Ziemniaki "Ideał" przysmak kuchni belgijskiej

Chcecie najpyszniejsze i najszybsze ziemniaki pod słońcem?, no to proszę bardzo.
Przepis pochodzi z książki Bołotnikowej i Wapielnika "500 potraw z ziemniaków".
Musicie mieć do dania grzyby, najlepiej świeże ale jak nie ma to i mrożone będą idealne.
Będzie szybko i bardzo smacznie.
To idealne danie samodzielne ale i jako dodatek do mięs będzie idealne.
Ziemniaki z grzybami.

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków 
  • 200 g świeżych grzybów
  • 1/2 szklanki masła czyli ok. 100 g
  • sól morska
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie dania:

  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w słupki.
  • Wrzuciłam je na sito i przelałam wrzącą wodą, wysuszyłam.
  • Grzyby ugotowałam w osolonej wodzie, wyjęłam przestudziłam, pokroiłam w słupki lub jak małe to w całości.
  • Ziemniaki podsmażyłam na rozgrzanym maśle na półmiękko.
  • Przełożyłam je do naczynia do zapiekania, dodałam grzyby i rozmaryn, posoliłam i piekłam aż się zrumieniły ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dól.

Smacznego.
Przepis kuchni belgijskiej.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Zbuczu woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger