W czasach ciągłego pędu i niezdrowego odżywiana, zaczyna wkradać się moda na zdrowe potrawy na bazie kasz. Smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, doskonale sycące kasze zyskują coraz większe grono swoich zwolenników. Jedną z najbardziej popularnych jest kasza kuskus – drobna, delikatna i doskonała do dań na słodko oraz słono. Jest niezwykle zdrowa i bajecznie prosta w przygotowaniu. Poznajmy więc dlaczego warto jeść kuskus.
Kasza kuskus – czym jest?
Niezwykle delikatna kasza kuskus wytwarzana jest z pszenicy durum, przez co jest podobna do makaronu. Jej pochodzenie wywodzi się z krajów afrykańskich. Słowo kuskus oznacza po arabsku rozbijać, tłuc – jest to nawiązanie do całego procesu wytwarzania tego typu kaszy. Kasza kuskus posiada ziarenka grubości 1 mm i często uznawana jest za odmianę makaronu, a nie kaszy. Niemniej jednak kuskus jest skarbnicą cennych składników dla organizmu człowieka.
Kasza kuskus: https://melvit.pl/kasza-kuskus-350-g/
Jakie są właściwości oraz wartości odżywcze kaszy kuskus?
W kaszy kuskus można znaleźć bardzo duże pokłady białka, dlatego powinny ją spożywać osoby stosujące dietę bezmięsną. Jedna porcja kuskus posiada 2 razy więcej białka w porównaniu z taką samą porcją ryżu. Co więcej, w swoim składnie posiada wapń oraz mniej błonnika w porównaniu z innymi cenionymi odmianami kasz. Kuskus wyróżnia niewielka ilość tłuszczu, dzięki czemu to idealna kasza dla osób chorujących na nieżyt żołądka. Jest to również kasza zawierająca kwas foliowy i witaminy z grupy B. Powszechnie jest podawana małym dzieciom, podczas stopniowego rozszerzania diety. Warto ją również stosować podczas diet, ponieważ hamuje przybieranie na wadze.
Kasza kuskus doskonała dla osób zapracowanych
Opisując właściwości kaszy kuskus, nie wolno zapomnieć o tym, że bardzo doceniają ją osoby zapracowane i żyjące w ciągłym biegu. Są to ludzie potrzebujący smacznych i zdrowych posiłków, lecz nieposiadający wystarczająco dużo czasu na ich przyrządzanie. Z tego względu kuskus jest dla nich doskonałym pomysłem na śniadanie lub obiad. Idealnie smakuje na drugi dzień, więc można ją przyrządzić dzień wcześniej. Natomiast dania na jej bazie są niezwykle szybkie w przygotowywaniu. Mogą to być zarówno sałatki, jak również i słodkie desery, bądź dania z warzywami. Liczne przepisy na potrawy z kaszą kuskus ułatwiają urozmaicenie jadłospisu, a to niweluje monotonię w codziennej diecie. Z tego względu kuskus polecany jest przez dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia.