Drożdżówki z serem i kokosem

Są smakołyki, które potrafią wprowadzić człowieka w stan błogości. Jedni kochają czekoladę, inni tatarek, a mnie w taki stan wprowadza gluten. A już ciasto drożdżowe to kocham szczerą miłością. Uwielbiam je mieszać, wyrabiać, wąchać, obserwować jak rośnie i się piecze. Jest w tym jakaś magia. Spróbujcie sami! Mam dla Was przepis na drożdżówki z serem i kokosem. Są pyszne, puszyste, nie przesadnie słodkie, idealne. W lecie możecie dodać do nich maliny lub jagody, jesienią śliwki lub jabłka z cynamonem. Ciasto drożdżowe nie jest wybredne, przyjmie i otuli niemal wszystko, co daje duże możliwości kombinowania z przepisem. Bawcie się nim, niech pięknie Wam rośnie i bajecznie smakuje. 
 

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
190 ml mleka ( 3/4 szklanki)
50 g świeżych drożdży
2 jajka+ 1 do posmarowania drożdżówek
120 g cukru (1/2 szklanki)
70 g masła
Nadzienie:
500 g twarogu
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
80 g cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
40 g masła
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru, a następnie 1/3 ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski dajemy mąkę, cukier, jajka, pozostałe mleko, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg dajemy do miski i kruszymy widelcem. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy, cukier, wiórki kokosowe i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, wyrabiamy przez chwilę aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 4 równe części i z każdej formujemy kulkę. Następnie kolejno wałkujemy kulki na placek, kształtem zbliżony do prostokąta o wymiarach około 20x25 cm.

Na każdym placku rozsmarowujemy 1/4 ilości nadzienia. Składamy ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakrywamy drugą połową ciasta. Każdy pasek ciasta kroimy w poprzek na 6 kawałków. Skręcamy je i odkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Wierzch drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Pierwszą blachę z drożdżówkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20-25 minut. Następnie pieczemy kolejną blachę z drożdżówkami.

Upieczone i wystudzone drożdżówki dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.










Komentarze

  1. Lubię gotować, ale pieczenie to moja pięta achillesowa - wszystko dlatego, że wyrabianie ciasta, szczególnie drożdżowego, trwa dość długo. Zastanawiam się nad zakupem Thermomixa, bo podobno znacznie skraca ten czas - urządzenie robi wszystko za nas. Sporo czytałam na supergarnek.pl i jestem coraz bardziej przekonana - ktoś z Was korzysta?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty