Pesto z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku
Pasty kanapkowe

Pasta z zielonego groszku może być być wykorzystywana na wiele sposobów. Można potraktować ją jako smarowidło do kanapek. Jest świetna do faszerowania jajek lub naleśników. Ale ja lubię ją też po prostu w towarzystwie świeżych warzyw, jako alternatywa dla hummusu.

Pastę przygotowuje się ekspresowo. Groszek, jeśli używamy tego mrożonego, wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać parę minut. Brokuł ugotować krótko, żeby zachował swój wyrazisty kolor. Następnie wszystkie składniki wystarczy zblendować.

W tej wersji przepisu na pastę z zielonego proszku wykorzystałam ser z niebieską pleśnią. Jednak równie dobrze sprawdzi się ser feta lub ser kozi, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.

Również miętę można zamienić na inne zioła – bazylię czy oregano.

Pastę można przygotować też z samego groszku, pomijając w przepisie brokuł.

Przepisy na inne pasty i dodatki do kanapek:

Pesto z zielonego groszku
Pesto z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku

Recipe by Healthy Creations

Składniki

  • Szklanka zielonego groszku (mrożony)

  • 4 różyczki brokułu

  • Ząbek czosnku

  • Kawałek sera z niebieską pleśnią

  • 2-3 listki świeżej mięty, lub pół małej łyżeczki suszonej

  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, następnie odlać wodę
  • Brokuł ugotować
  • Warzywa zblendować na pastę z resztą składników, doprawić do smaku