niedziela, 9 maja 2021

Pieczony naleśnik z jabłkami

Naleśnik ten jest bardzo dietetyczny bo zamiast smażyć go na patelni, upiekłam go w piekarniku.
Jest puszysty, bardzo smaczny.
To taki substytut szarlotki z patelni.
Polecam gorąco na śniadanie, idealny posiłek.
Naleśnik szarlotka.

Składniki: patelnia 26 cm

  • 250 ml mleka
  • 4 duże jaja
  • 160 g mąki pszennej T 650
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 2 jabłka
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie naleśnika:

  • Jabłka wraz ze skórką pokroiłam na plastry.
  • Mokre składniki na naleśnika wymieszałam w jednej misce a suche w drugiej.
  • Do miski z mokrymi składnikami dodałam suche i zmiksowałam na gładkie ciasto bez grudek.
  • Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Do piekarnika włożyłam patelnię - ja żeliwną ale musi być taka żeby nic się nie stopiło, a na patelnię włożyłam masło.
  • Patelnia wylądowała w piekarniku na 3 minuty.
  • Jak masło się rozpuściło wyjęłam patelnię z piekarnika, ułożyłam na dnie 2/3 cząstek jabłka i ponownie wstawiłam patelnię do piekarnika tym razem na 10 minut.
  • Po tym czasie na jabłka wlałam ciasto, na wierzchu ułożyłam resztę jabłek, posypałam cukrem, cynamonem i piekłam jeszcze 20 minut.
  • Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Makowe pola

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger