Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

5 składników / 5 ingredients Bez mięsa / Without meat Low carb - high protein - fit Polska / Poland Śniadanie/Breakfast

Chleb z owsianki

Jogurt owsianka migdały

Chleb z owsianki idealny na śniadanie i nie tylko

Chleb z owsianki

Chleb z owsianki, idealny na śniadanie i nie tylko, który robi się w pięć minut ??. 

Owsianka, z której zrobiony jest ten pyszny chleb, ma wiele fantastycznych właściwości. Na przykład, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy takich jak polifenole, które są związkami roślinnymi bogatymi w awentramidy.

W owsiance znajdziemy też rozpuszczalny błonnik beta-glukan, który może pomóc poprawić odpowiedź insulinową i obniżyć poziom cukru we krwi. 

Chleb na sniadanie

Owsianka to również zbiór witamin i minerałów:

-magnez

-żelazo

-fosfor

-cynk

-kwas foliowy

-miedź

-witaminy B-1 i B-5. 

Przeprowadzone badania, wskazują że beta-glukan może obniżyć poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości, czyli – złego cholesterolu, ale nie wpływa na poziom cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości, czyli – dobrego cholesterolu.  

Płatki owsiane są bogate w rozpuszczalny błonnik, który sprawia, że czujemy się bardziej syci po jego zjedzeniu, co ma też znaczenie w diecie ??

Jak widać wyżej jedzenie płatów owsianych niesie ze sobą wiele zdrowych korzyści a tym bardziej w takiej pysznej postaci jak chleb z owsianki. 

Owsianka

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 

  • ? – 11 kromek
  • ⏰ – 5 minut ➕ 50 pieczenia
  • ?? – Polska

Oczywiście potrzebujemy naprawdę kilku składników

  • Płatki owsiane – 300 gram
  • Jogurt grecki lub naturalny – 500 ml
  • Miód – 1-2 łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Dodatki według uznania, u mnie były to:
  • Pestki dyni – 50 gram
  • Migdały posiekane – 50 gram
  • Czarny sezam – 10 gram
  • Wanilia z Madagaskaru – 1 łyżka

Jeśli mamy już składniki i chcemy zrobić chleb z owsianki, zaczynamy

  • Po pierwsze wsyp wszystkie składniki do miski wraz z własnymi dodatkami i bardzo dobrze wymieszaj.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Po drugie przełóż zawartość miski do formy na chleb, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na jakieś 45-50 minut.
  • Na koniec wyjmij z formy i połóż na kratkę aby dobrze odparował i wystygł.
  • U mnie leżał tak 24 godziny i jest idealny ??

Już jutro wracają Sałatki Świata ?

Jogurt owsianka migdały

Na koniec, zapraszam w kolejną podróż z Rafalcook i na mój Instagram ⤵️

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]