Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim

Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim.
Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim.

Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim 

Przepis na obłędne racuszki na jogurcie greckim - idealne placuszki na słodki podwieczorek, piknik lub kolację.

     Idealnie puszyste i mięciutkie racuszki na jogurcie greckim, są chyba nieco zdrowsze niż te przygotowane na śmietanie lub maślance :). Bardzo szybki i łatwy przepis na pyszne placuszki dla dzieci na kolację, śniadanie, piknik albo podwieczorek. Ponieważ racuszki przygotowujemy bez drożdży i nie potrzeba czekać na wyrastanie, to wszystko naprawdę zajmuje niewiele czasu.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki

Jak zrobić idealne racuszki.

     Racuszki są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. Placuszki z tego przepisu są delikatne, miękkie, a z zewnątrz chrupiące za każdym razem. Wszystko, czego potrzeba aby zrobić racuszki to mąka, jaja, jogurt grecki, mleko i kilka dodatków, dzięki którym te racuszki zawdzięczają swój najlepszy smak.

    Do ciasta na racuszki można dodać owoce: jagody, maliny borówkę amerykańską (to jest super pyszne!), albo wiórki czekoladowe. Wypływająca, ciepła czekolada z każdym kęsem - to jest coś obłędnego! Można pomieszać i dać wszystkiego po trochę :)

Jeśli lubisz miękkie i puszyste racuszki z chrupiącymi brzegami, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.



Racuszki na jogurcie greckim - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 2 i pół łyżki oleju (może być stopiony kokosowy, albo zwykły)
  • 1 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka mleka niskotłuszczowego (może być mleko migdałowe)
Ewentualnie można też dodać:
  • maliny, jagody, wiórki czekoladowe...

Przepis na racuszki z jogurtem greckim:


Krok 1.
  • Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, sól.
  • W mniejszej miseczce wymieszać składniki mokre: jajka, wanilię, olej - starannie ubić do kremowej i gładkiej masy. Następnie wlać mleko oraz jogurt grecki i wymieszać.
Krok 2.
  • Przygotowaną mieszaninę mokrych składników przelać do miski ze składnikami suchymi i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, do połączenia wszystkich składników. Ciasto w tym momencie nie będzie gładkie, jednak jeżeli dodajemy owoce, nie należy się tym przejmować. Ciasto na racuszki bez owoców można zmiksować.
Krok 3.
  • Podgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać odrobinę oleju i kłaść łyżką porcje ciasta. Racuszki smażyć na niewielkim ogniu przez około 4 minuty. Gdy spód stanie się złoto-brązowy, racuszki można przerzucić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
Gotowe racuszki układać na papierowym ręczniku, przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podać owoce i bitą śmietanę, polać miodem albo syropem klonowym. :)

Miłego gotowania!

racuszki
Racuszki.



6 komentarzy:

  1. Monika07 maja

    Przepis brzmi pysznie, obłędne racuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Polecam, koniecznie wypróbuj z owocami :)

      Usuń
  2. jakie one apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile racuszków wychodzi z porcji?

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger