Proste w przygotowaniu danie drobiowe, czyli roladki z kurczaka z serem feta w sosie pomidorowym. Poznaj nasz łatwy w wykonaniu przepis na filet z kurczaka przygotowany na patelni. Takie soczyste i aromatyczne mięso w sosie pomidorowym to z pewnością godny uwagi pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Zapewne nie raz zastanawiałaś się z czym zrobić roladki z piersią kurczaka? Feta idealnie sprawdza się jako proste, a jednocześnie bardzo skuteczne nadzienie. W tym wypadku świetnie komponuje się nie tylko z kurczakiem, ale również z pysznym sosem pomidorowym. Naprawdę warto poznać ten przepis 🙂
Pomysł na to danie z pewnością powinien zainteresować fanów roladek drobiowych z serem i to nie tylko feta. Rolowany filet możesz również napełnić mozzarellą lub cheddarem. Doskonale się sprawdzi również ser wędzony, który nada roladkom wyjątkowego charakteru. Spróbuj również i tej wersji 🙂
Zapraszamy na przepis na roladki z kurczaka z fetą i mamy nadzieję, że przypadnie do gustu nie tylko amatorom drobiu. To świetna alternatywa dla klasycznego panierowanego kotleta z piersi kurczaka. Takie roladki możesz podać zarówno na co dzień jak i na elegancki świąteczny obiad. Polecamy!
Roladki z kurczaka z serem feta
Składniki:
Na roladki:
- duży filet z kurczaka: 2 szt.
- ser feta: 150 g
- ulubione zioła: 1 łyżka
Na sos:
- przecier pomidorowy: 1 szklanka
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- suszona bazylia: 1 łyżeczka
- masło: 1 łyżka
- czosnek: 1 ząbek
- cukier: 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
Roladki z kurczaka z serem feta
Przygotowanie:
Jak zrobić roladki z kurczaka?
Z filetów odcinamy polędwiczki. Każdą pierś przecinamy wzdłuż na dwa cieńsze płaty. Każdy z plastrów mięsa układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i cienko rozbijamy, tak aby nie podziurawić filetu.
Zdejmujemy wierzchnią folię, oprószamy ziołami (nie solimy), na środku każdej piersi układamy słupek fety. Składamy przeciwne boki do środka i unosząc delikatnie folię – rolujemy.
Ciasno zawijamy roladkę w folię, skręcamy końce i układamy łączeniem do spodu. Tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem mięsa. W ten sam sposób my wykorzystaliśmy polędwiczki. Wystarczy, że ułożymy je tak, aby na siebie lekko nachodziły, a potem lekko je rozbijamy, nakładamy fetę i rolujemy. Tak przygotowane roladki odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło. Roladki odwijamy z folii i układamy łączeniem do spodu. Obsmażamy z każdej strony, aż się lekko zrumienią.
Do przecieru pomidorowego dodajemy pozostałe składniki na sos i zalewamy roladki. Przykrywamy pokrywką i wolno dusimy ok. 10 minut. Należy pamiętać, aby w trakcie duszenia obrócić roladki.
Na koniec ostatecznie doprawiamy.
Z czym podać roladki drobiowe? Podajemy z ziemniakami, z ryżem lub makaronem. Naszym zdaniem rewelacyjnie smakują z kaszą kuskus.
Poznaj również przepis na pyszne roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami. Zobacz też pomysł na roladki schabowe z piekarnika oraz mięciutkie roladki z chleba tostowego.
Życzymy smacznego!