czwartek, 6 maja 2021

Chleb pszenny z otrębami na zakwasie

Osoby które wypiekają chleb na zakwasie wiedzą o czym piszę a mianowicie jak dokarmiamy zakwas to zawsze zostaje nam spora jego część niedokarmiona.
Dziś przepis na chleb z takimi własnie resztkami zakwasu przed dokarmieniem.
Chleb jest pyszny, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę.
Chleb pszenny na zakwasie.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 180 g zakwasu żytniego prosto z lodówki
  • 180 g zakwasu pszennego prosto z lodówki
  • 250 g wody
  • 9 g soli
  • 80 g otrębów żytnich
  • 300 g mąki pszennej T 480 


Przygotowanie chleba:

  • Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie w pojemniku z pokrywką, bowiem po wymieszaniu, nakryłam pojemnik i wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
  • Potem wyjęłam ciasto z lodówki, przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Pozostawiłam do wyrastania na 5 - 8 godzin.
  • To zależy od mocy zakwasu, temperatury otoczenia, mąki.
  • Chleb powinien wyrosnąć do brzegów foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
  • Przy wkładaniu chleba do piekarnika spryskałam jego wnętrze wodą.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Cytrynek

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger