Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami to świetna propozycja na obiad lub na nawet na romantyczną kolację. Przepis jest prosty, sezonowy i szybki do zrobienia. Idealny dla miłośników dań z makaronem.

- makaron, szparagi i boczek
- pomysł na podanie szparagów
- dokładny opis wykonania krok po kroku

Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania makaronu: 8 minut
Liczba porcji: około 1200 g dania

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 250 g suchego makaronu - u mnie Pappardelle
  • 1 pęczek zielonych szparagów - 530 g
  • 150 g boczku - najlepiej surowy wędzony
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %
  • 20 g parmezanu - lub więcej
  • 1 ząbek czosnku - 5 g
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Makaron ze szparagami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę kremówkę trzymaj w temperaturze pokojowej.
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1200 gramów dania. Będą to cztery spore porcje. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Makaron ze szparagami i boczkiem to uniwersalny, ale i sezonowy przepis. Możesz go podać na co dzień i od Święta. Smakuje wybornie, a wygląda bardzo elegancko i apetycznie. Zapraszam do kuchni już i życzę smacznego 😄

Makaron ze szparagami, 1


Makaron ze szparagami i boczkiem

Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą (u mnie 530 gramów szparagów). Uważaj na główki, które są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym i każdy pokrój na mniejsze odcinki na jeden kęs. "Główki" zostaw nienaruszone. Ostatecznie zostało mi około 350 gramów pokrojonych szparagów. 

Makaron ze szparagami, 2

150 gramów surowego, wędzonego boczku bez skóry pokrój drobniej. Jeśli masz boczek w kawałku, to krój go w drobną kostkę. Jeśli masz boczek w plasterkach (jak ja), to pokrój go tylko na mniejsze kawałki. Boczek umieść na suchej patelni zacznij ją nagrzewać na średniej mocy. Niech tłuszcz z boczku powoli zacznie się wytapiać. Jeśli boczek jest chudy, to możesz wlać też do dwóch łyżek oleju do smażenia.

Po pięciu minutach podsmażania/wytapiania tłuszczu, na patelnię wyłóż też pokrojone szparagi. Szparagi z boczkiem smaż tak razem około 15 minut. Co kilka minut zamieszaj całość, by przy okazji skontrolować moc palnika. Jeśli szparagi i beczek za mocno i za szybko się rumienią, to zmniejsz moc palnika. 
Makaron ze szparagami, 3

W trakcie podsmażania boczku ze szparagami ugotuj makaron. Do garnka wlej wodę i dorowadź ją do wrzenia. Na ugotowanie 250 gramów makaronu potrzebujesz 10 szklanek wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp też płaską łyżkę soli (nie ma jej w składnikach). W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Uwaga - odlej niecałe pół szklanki wody, w której gotował się makaron. Dodasz ją za chwilę na patelnię ze szparagami i boczkiem. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka, w którym się gotował. Makaron ma być mokry. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 580 gramów.

Po 15 minutach smażenia na patelnię wyłóż też obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wsyp też przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu (czarny, biały lub kolorowy) oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Całość zamieszaj. Szparagi powinny być już miękkie, jednak nadal sprężyste i chrupiące. Cały czas smaż całość na trochę niższej niż średnia moc palnika (2-3 minuty). 

Makaron ze szparagami, 4

Na patelnię wlej pięć łyżek wody odlanej z garnka po makaronie oraz tyle samo śmietanki kremówki. Od razu dodaj też około 20 gramów tartego parmezanu (może być tez ser cheddar). Całość mieszaj powoli czekając, aż sos zrobi się jednolity i zacznie się gotować (mała moc palnika). Sprawdź smak dania i zdecyduj, czy chcesz dodać więcej przypraw (ostateczny smak jest w dużej mierze zależny od tego jak mocno słony był boczek oraz od tego jak ostry był użyty ser). Jeśli uważasz, że masz za mało sosu, to wlej więcej wody po makaronie i dodaj więcej tartego parmezanu (można też dodać trochę masła klarowanego). 

Całą zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowanym makaronem. Wszystko razem delikatnie wymieszaj i od razu podawaj. Makaron ze szparagami i boczkiem polecam udekorować dodatkowo natką pietruszki.
Makaron ze szparagami, 5

Makaron ze szparagami, 6

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1093 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Makaron ze szparagami

Ogromnie się cieszę, że tak dużo różnych produktów jest aktualnie dostępnych praktycznie wszędzie i w przystępnych cenach. Pamiętam, że będąc dzieckiem moja Mama czasem kupiła szparagi. Nie jestem pewna, ale zielone nie były dostępne wcale, za to to szparagi białe można było jeszcze zakupić od czasu do czasu. Takie szparagi pojawiały się sporadycznie a do tego były tak przerośnięte, stare i zwłókniałe, że niestety choćbyśmy się bardzo starali, to ciężko było przygotować z nich smaczne danie. Nawet jeśli udało się takie szparagi zakupić taniej, to tylko końcówka szparaga była na tyle miękka, że dało radę ją zjeść. Oczywiście po kilku próbach zrezygnowaliśmy z zakupu szparagów. To są moje realia i moje wspominania. Być może Wy mieszkaliście w innym miejscu, jesteście ode mnie starsi lub młodsi i dla Was szparagi dostępne były odkąd pamiętacie. Dla mnie taki przepis na makaron ze szparagami, to coś co mogłam zacząć szykować, gdy miałam już swoje dzieci. Na szparagi przepis jest niezwykle prosty i można je aktualnie przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo smaczna i super ciekawa na wiosnę jest np. zupa szparagowa, którą zawsze gotuję z młodymi ziemniakami. Bardzo ciekawa i super zdrowa jest też zupa krem ze szparagów zielonych. Polecam podawać ją z grzankami. Istnieje nawet coś takiego jak tarta ze szparagami. Jeśli lubisz wytrawne tarty, to zdecydowanie jest ona warta wypróbowania. Koniecznie sprawdź też mój przepis na prosty makaron z jajkiem. Bardzo smaczna i kolorowa jest też sałatka ze szparagami i jajkiem. Koniecznie wypróbuj też mój przepis na krem z białych szparagów

Makaron ze szparagami i boczkiem

Jeśli ktoś przegląda moje przepisy, to pewnie zauważył już, że raczej wybieram do swoich dań szparagi zielone. Dla mnie makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to danie, które zawsze szykuję z zielonych szparagów. Obiecuję jednak poprawę, i zapewne niedługo pokażę moim Czytelnikom jakiś nowy przepis właśnie z użyciem białych szparagów, które też są super pyszne. Przepis na makaron ze szparagami w sosie serowym pojawia się u mnie od razu z początkiem sezonu na szparagi. Jak myślę o takim daniu jak makaron ze szparagami, to widzę makaron pappardelle oraz szparagi w pysznym sosie śmietanowym z serem typu parmezan. Makaron ze szparagami i boczkiem to dla mnie takie super szybkie i bardzo kompleksowe danie, które szykuję dosłownie z kilku składników. Makaron pappardelle ze szparagami i boczkiem, czy też z kurczakiem, to posiłek, który można podać i na obiad i na podwieczorek. Makaron ze szparagami to też świetny pomysł na danie z makaronem na romantyczną kolację. Zapraszam po mój sprawdzony i przy okazji również ulubiony przepis na makaron ze szparagami i boczkiem.