SERNIK MANGO ZE ŚMIETANOWĄ PIANKĄ I GALARETKĄ Z MARAKUI

I kolejny już pyszny sernik zainspirowany latem wylądował na blogu!  

Ostatnio pokazany SERNIK CHAŁWOWY zrobił nieziemską furorę!

Ten powstał w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR a przepis zainspirowany jest przepisem na Sernik Mango, który już pojawił się na blogu, ale w odwrotnej wersji!

Mam dla Was przepis na pyszny, delikatny sernik na ciasteczkowym spodzie o smaku rajskiego mango.

Z pianką śmietanową i galaretką z marakui tworzy fantastyczną całość, której NIKT się nie oprze!

Jej kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodkim, kremowym serem.

Sernik smakuje fantastycznie!

Jest świetnym pomysłem nie tylko na lato!

Ps. marakuję możecie zamienić na inny, ulubiony smak puree!

Spróbujcie!

Ps. do przygotowania sernika użyłam ukochaną Biała czekoladę Callebaut Select 25,9% , która w https://www.sweetdecor.pl/ sprzedawana jest w mega poręcznych opakowaniach idealnych ” na próbę” albo do domowego użytku!

Nie ma nawet co porównywać takiej czekolady z tym i sklepowymi – kto spróbuje raz już na zawsze zostawi ją do swoich wypieków, musów, remów i deserów.

No i cenowo wychodzi genialnie!

0,5 kg opakowanie to koszt ok. 27 zł!

CALLEBAUT Czekolada biała Select 25,9% - 0,5kg

Puree owocowe dobrze znacie, bo pokazywałam je wielokrotnie.

Dostępne jest w www.sweetdecor.pl w kilkunastu smakach.

Ja dziś wybrałam Puree Mango i Puree Marakuja – zdecydowanie 2 z 4 moich ulubionych smaków!

Koniecznie spróbujcie!

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! ) .

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* kruche ciastka – 200-250 g

* masło min. 82% – 80- 100 g

MASA SEROWA:

* twaróg 3x mielony – 500 g

* cukier drobny – 120 g

* jajko L – 3 szt

* budyń waniliowy – 2 łyżki – dostępny TUTAJ!

* puree owocowe z mango – 250 g – dostępne TUTAJ!

ŚMIETANKOWA PIANKA:

* śmietana 36% – 250 g

* cukier puder – 3 łyżki

* cukier ze skórką cytrynową – 1 łyżka

* żelatyna – 8 g

GALARETKA MARAKUJA:

* puree owocowe marakuja – 200 g – dostępne TUTAJ!

* CALLEBAUT Czekolada Biała Select 25,9% – 100 g – dostępna TUTAJ!

* żelatyna – 3 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Ciasteczka mielimy, masło roztapiamy.

Wszystko razem mieszamy, wylepiamy tortownicę, chłodzimy.

Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej masła.

MASA SEROWA:

Mieszamy twaróg z budyniem.

Dodajemy mango oraz cukier.

Wszystko razem miksujemy.

Wbijamy po 1 jajku, mieszamy.

Przelewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem.

Pieczemy ok. 50-60 minut w 170C, góra -dół, bez termoobiegu.

Studzimy w piekarniku – sprawi to, że sernik jeszcze bardziej się zetnie.

PIANKA ŚMIETANKOWA:

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy, odstawiamy, następnie podgrzewamy, ale absolutnie nie gotujemy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem ( dodajemy go pod koniec ).

Dodajemy żelatynę hartując wcześniej śmietanę.

Należy to robić błyskawicznie, bo masa jest zimna!

Piankę wyciągamy na zimny sernik mango, wyrównujemy.

Odstawiamy do lodówki.

GALARETKA MARAKUJA:

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy, odstawiamy, następnie podgrzewamy, ale absolutnie nie gotujemy.

Łączymy z podgrzaną w rondelku marakują.

Dodajemy białą czekoladę, dokładnie mieszamy.

Wylewamy na stężałą piankę śmietankową.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Dekorujemy

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress