środa, 5 maja 2021

Carbonara z cukinią

 


Składniki:

400 g makaronu spaghetti
200 g surowego, wędzonego boczku
400 g cukinii (1 średnia)
60 g sera grana padano lub parmezanu
200 g śmietany 18%
4 żółtka
2 łyżki miękkiego masła
sól
1 łyżeczka pieprzu
posiekana natka pietruszki


Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Odcedzamy zachowując kilka łyżek wody, w której się gotował.
Boczek (bez skóry i chrząstek) kroimy w małą kostkę. Obsmażamy go na gorącej patelni od czasu do czasu mieszając na średnim ogniu, tak aby był lekko zrumieniony.
Następnie do boczku dodajemy startą na dużych oczkach tarki cukinię. Smażymy mieszając do momentu aż będzie miękka a nadmiar soku wyparuje.
Ser kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do blendera razem ze śmietaną, żółtkami, masłem i pieprzem. Miksujemy do połączenia składników.
Boczek z cukinią przekładamy do garnka z makaronem, dodajemy sos serowo-śmietanowy. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i podgrzewamy przez około 2 minuty. 
Makaron podajemy posypany natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...