Strona główna Kuchnia Włoska Cannelloni z sosem bolońskim i beszamelem
Cannelloni z sosem bolońskim i beszamelem

Cannelloni z sosem bolońskim i beszamelem

Makaron cannelloni à la lasagne. Rurki makaronu cannelloni wypełnione po brzegi sosem bolońskim, przykryte kołderką z sosu beszamelowego i tartego parmezanu. Sos boloński z wieprzowo – wołowego mięsa mielonego, odrobiny boczku, czerwonej cebuli i słonecznych pomidorów z puszki. Sos beszamelowy lekki jak puszysta kołderka okrywa danie makaronowe. Po zapieczeniu na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z zapieczonego parmezanu. Zobacz też cannelloni ze szpinakiem zapiekane w pomidorach.

Makaron cannelloni à la lasagne z sosem bolońskim i beszamelowym

Makaron cannelloni à la lasagne z sosem bolońskim i beszamelowym

5.0 z 1 głos
Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

2

godz. 

20

min.
Kalorie

300

kcal

Rurki makaronowe cannelloni wypełnione sosem bolońskim, zapieczone pod kołderką z beszamelu i parmezanu. Pieczone cannelloni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 24 sztuki rurek makaronu do cannelloni

  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano

  • SOS BOLOŃSKI
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 100 g boczku parzonego

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 ml białego wina półsłodkiego

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • mielona ostra papryka, sól, pieprz

  • SOS BESZAMELOWY
  • 40 g masła

  • 30 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:

  • SOS BOLOŃSKI
  • Boczek, czerwoną cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cebulka musi się zeszklić, a boczek lekko wytopić i nabrać chrupkości. Po tym wrzuć na patelnię mięso mielone i podsmażaj do ścięcia mięsa.
  • Na patelnię wlej białe wino, podsmażaj aż płyn się zredukuje. W następnej kolejności dodaj zawartość puszki pomidorów, wciąż smaż do odparowania wody z pomidorów. Konsystencja gotowego sosu bolońskiego nie powinna być wodnista, dlatego tak ważne jest cierpliwe smażenie dla zredukowania płynów. Na koniec dopraw przyprawami, warto dodać odrobinę ostrej papryki dla uzyskania wyrazistego smaku.
  • SOS BESZAMELOWY
  • W rondelku rozpuść masło, po chwili dodaj mąkę i sparz minutę do uzyskania czegoś w rodzaju gładkiej zasmażki.
  • Wlej mleko i wsyp gałkę muszkatołową. Podgrzewaj i mieszaj rózgą kuchenną przez około 10 minut, aż beszamel nabierze gęstości (konsystencja powinna przypominać rzadki kisiel).
  • CANNELLONI
  • W dużym garnku zagotuj 1,5 litra wody. Do wrzątku w 2 turach włóż rurki makaronu do cannelloni, gotuj po 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową. Makaron powinien jedynie lekko się sparzyć, nie może całkowicie zmięknąć, rurki makaronowe po wyjęciu z wrzątku muszą zachować swój sztywny kształt.
  • Na dno 4 foremek żaroodpornych wylej połowę sosu beszamelowego. Rurki nadziewaj sosem bolońskim, rurkę ułóż na dłoni zatykając 1 z otworów wnętrzem dłoni, małą łyżeczką nałóż do środka pełno sosu. Cannelloni układaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym wyścielonym beszamelem.
  • Kiedy wszystkie rurki makaronowe będą nadziane, polej je resztą beszamelu i obsyp obficie tartym parmezanem.
  • Cannelloni zapiecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie makaron zmięknie do reszty, a na wierzchu pojawi się chrupiąca skorupka z beszamelu i parmezanu. Serwuj podając foremki żaroodporne najlepiej na drewnianych deskach.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*