Naleśniki z jajkami

Naleśniki z jajkami to fajny sposób na niedrogi, prosty i sycący posiłek.

Kiedyś uważałam, że pasta jajeczna dobra jest tylko na chlebie. Błąd! Z naleśnikami też smakuje super. Dodatkowe ich obsmażenie na klarowanym maśle działa zdecydowanie na plus.

  • około 7-8 naleśników wg swojego ulubionego przepisu
  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 kajzerka
  • mleko
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło klarowane
  • szczypiorek

Przygotowujemy naleśniki wg swojego ulubionego przepisu. Ja wykorzystałam TE, choć z podanej porcji wychodzi ich nieco więcej. My ewentualny nadstan zabieramy następnego dnia do pracy/szkoły (wykorzystując inne nadzienie).

Jajka gotujemy na twardo.

Kajzerkę zalewamy mlekiem (około 1/2 szklanki), odstawiamy na kilka minut.

Cebulę drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanym na patelni oleju.

W misie rozdrabniacza umieszczamy podsmażoną i przestudzoną cebulę, odciśniętą dobrze kajzerkę oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jajka (przy mniejszym pojemniku warto składniki dodawać stopniowo. Można też wykorzystać maszynkę do mielenia).

Do powstałej gładkiej masy jajecznej dodajemy śmietanę. Doprawiamy sporą szczyptą soli i pieprzu (farsz powinien być wyrazisty w smaku).

Na naleśniki wykładamy porcję farszu. Składamy. Naleśniki obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.

Podajemy posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.