Maślane, kruche ciasto francuskie wypełnione śmietankowo-pistacjowym kremem oraz karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami.
- opakowanie ciasta francuskiego z masłem (450g po 6 prostokątnych arkuszy)
krem:
- mascarpone 250 g
- 50 g pistacji
- łyżka cukru trzcinowego
dodatkowo:
- 3 pomarańcze czerwone
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok wyciśnięty z całej pomarańczy
- skórka starta z całej pomarańczy
- białko
- pistacje do posypania
Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki i po kilkunastu minutach, gdy lekko się rozmrozi, smarujemy brzegi każdego arkusza białkiem.
Około 1 cm brzegi zawijamy do środka i dociskamy, by się skleiły.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Pistacje miksujemy na gładką masę.
Dodajemy cukier oraz mascarpone i miksujemy jeszcze raz, aż składniki się połączą.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę kremu pistacjowego.
Na patelnię przekładamy 2 łyżki cukru trzcinowego, skórkę z pomarańczy oraz sok.
Podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje i powstanie gęsty sos.
Pomarańcze filetujemy, przekładamy na patelnię i chwilę karmelizujemy.
Obtoczone słodkim sosem przekładamy na krem, a resztą sosu smarujemy brzegi ciasta francuskiego.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20-25 minut w 210 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy