Ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomarańczami | Mienta blog
Desery

Ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomarańczami

Maślane, kruche ciasto francuskie wypełnione śmietankowo-pistacjowym kremem oraz karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami.

ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomaranczami 2 - Ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomarańczamiciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomaranczami 3 - Ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomarańczami

  • opakowanie ciasta francuskiego z masłem (450g po 6 prostokątnych arkuszy)

krem:

  • mascarpone 250 g
  • 50 g pistacji
  • łyżka cukru trzcinowego

dodatkowo:

  • 3 pomarańcze czerwone
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z całej pomarańczy
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • białko
  • pistacje do posypania

ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomaranczami 4 - Ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomarańczami

Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki i po kilkunastu minutach, gdy lekko się rozmrozi, smarujemy brzegi każdego arkusza białkiem.

Około 1 cm brzegi zawijamy do środka i dociskamy, by się skleiły.

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

Pistacje miksujemy na gładką masę.

Dodajemy cukier  oraz mascarpone i miksujemy jeszcze raz, aż składniki się połączą.

Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę kremu pistacjowego.

Na patelnię przekładamy 2 łyżki cukru trzcinowego, skórkę z pomarańczy oraz sok.

Podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje i powstanie gęsty sos.

Pomarańcze filetujemy, przekładamy na patelnię i chwilę karmelizujemy.

Obtoczone słodkim sosem przekładamy na krem, a resztą sosu smarujemy brzegi ciasta francuskiego.

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 20-25 minut w 210 stopniach.

Smacznego :)

ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomaranczami 5 - Ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomarańczamiciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomaranczami 6 - Ciasto francuskie z kremem pistacjowym i pomarańczami

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj