Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT

Cukinię uwielbiam i ostatnio u mnie w kuchni ciągle jej pełno. Tylko co z nią robić? Była już parmigiana di zucchine, sałatka z grillowaną cukinią, domowe sushi Futomaki z cukinią, placki z cukinii z mozzarellą, gryczane brownie z cukinii, tarta cukiniowa, makaron w śmietanowym sosie z cukinią,tymiankowe placki cukiniowe, placki cukiniowe z parmezanem… czas na zupę krem! Przyrządzam ją od dawna, lecz nigdy nie doczekała się publikacji – aż do dzisiaj. Moja propozycja śmiało może stanowić główne danie obiadowe, gdyż jest niezwykle sycąca. Wszystko dzięki dodatkom, które zdobią jej talerzykowy wizerunek. Jeżeli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście kremu z cukinii to nie zwlekajcie dłużej! Ten przepis jest niezwykle prosty, a zarazem nieziemsko smaczny tak, że przypadnie do gustu każdemu (nawet największemu niejadkowi)! 🙂
Przy podziale na 4 porcje, jedna porcja bez dodatków to 119kcal, B: 5,2g, T: 4,5g, W: 18g.

Składniki na 4-5 porcji:
– 700g cukinii
– 500ml bulionu (lub 500ml wody + 1-2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 3-4 mniejsze ziemniaki
– 1 mała cebula
– 1 pęczek natki pietruszki lub garść liści bazylii
– 40g serka śmietankowego (kanapkowego)
– 10g masła
– 1 ząbek czosnku
– ¾ łyżeczki soli
– szczypta pieprzu
Dodatkowo: feta, chorizo, szczypiorek

Bulion zagotowujemy, a ziemniaki obieramy. Do większego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę i ziemniaki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem (lub wodą z koncentratem bulionu), doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy masło, posiekaną natkę i serek, mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkami.
DODATKI: Chorizo podsmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiące, szczypiorek siekamy, a fetę rozkruszamy.
Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na pół cebulę i czosnek, rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojone ziemniaki, bulion (lub wodę i koncentrat bulionu warzywnego), sól i pieprz, gotujemy 15min/100°C/obr. 1.
3. Dodajemy masło, pociętą natkę (wraz z łodyżkami) i serek, miksujemy 1min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Doprawiamy do smaku, podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkami.
DODATKI: Chorizo podsmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiące, szczypiorek siekamy, a fetę rozkruszamy.
Smacznego!

Dodaj komentarz