Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka to przepyszna i super prosta do zrobienia sałatka. Jest też niezwykle piękna i zawiera idealny zestaw składników, które doskonale do siebie pasują. Gorąco polecam!

- tradycyjny przepis
- dokładny opis krok po kroku
- rewelacyjna sałatka na każdą okazję

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje po około 250 g

Kaloryczność kcal: 320 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 200 g prawdziwej fety greckiej
  • 300 g świeżych, mięsistych pomidorów
  • 30 g czerwonej cebuli - lub trochę więcej
  • 100 g oliwek ciemnych np. Kalamata - waga bez pestek
  • 150 g świeżych ogórków gruntowych lub szklarniowych
  • pół niedużej zielonej papryki - około 100 g (można pominąć)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine - 40 g
  • przyprawy: łyżeczka suszonego oregano, odrobina świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie sól
  • ewentualne dodatki: sałata lodowa lub rukola; kapary lub anchois

Sałatka grecka

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 gramów sałatki greckiej. Ponieważ fetę dzielę na cztery "płytki", to dzielę ją na cztery nieduże porcje. 

Sałatka grecka, 1

Sałatka grecka przepis

Sałatkę grecką szykuje się błyskawicznie więc samo przygotowanie wszystkich składników, to już połowa sukcesu. Wszystkie warzywa umyj dokładnie i osusz (papryka, ogórki, pomidory, cebula). Około 300 gramów pomidorów pokrój na kawałki na jeden kęs. Będą to średniej wielkości dwa pomidory malinowe lub też kilka garści pomidorków koktajlowych. W sezonie na polskie pomidory, zawsze wybieram dojrzałe pomidory krajowe. Tym razem jednak szykowałam sałatkę poza sezonem, wiec w ostateczności sięgnęłam po pomidorki koktajlowe. Jeśli więc szykujesz sałatkę latem, to wybierz świeże, lokalne pomidory. 

Dwa ogórki gruntowe lub ewentualnie szklarniowe pokrój na grubsze plasterki. W ogórkach gruntowych obcinam tylko końce. Nie obieram takich ogórków ze skórki. Zieloną paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój trochę drobniej lub też w paski - nie dłuższe niż 2,5 cm. Niewielki kawałek czerwonej cebuli pokrój w cienkie piórka. 

Kostkę prawdziwej fety greckiej o wadze 200 gramów (może być też więcej, np. 250 gramów) podziel na cztery mniejsze kawałki. Zazwyczaj kroję taką "cegiełkę" na pół, a potem jeszcze każdą połówkę w poprzek na dwie cieńsze tabliczki. 100 gramów oliwek czarnych bez pestek wystarczy tylko dodać do pozostałych składników. Gorąco polecam zakup prawdziwych oliwek Kalamata, które smakują zupełnie inaczej (według mnie znacznie lepiej) niż powszechnie znane oliwki czarne drylowane - użyta jest do nich substancja wzmacniająca kolor, czyli glukonian żelazawy. 

Porada: Zieloną paprykę można pominąć lub zastąpić sałatą lodową. Cebulę czerwoną można w ostateczności zastąpić cebulą czosnkową lub też zwykłą. 

Sałatka grecka, 2

W większej misce umieść razem przygotowane już składniki: oliwki, paprykę, ogórki, pomidory, cebulę. Całość delikatnie wymieszaj, a następnie podziel na cztery porcje. Na każdą porcję wyłóż po kawałku (tabliczce) sera feta. Całość polej mieszanką oliwy i suszonego oregano (4 łyżki oliwy wymieszaj z łyżeczką oregano). 

Sałatkę grecką warto jeszcze udekorować np. listkami świeżej mięty. Świeżo mielony pieprz, czy też sól dodajemy indywidualnie na talerze, wedle potrzeb i upodobań smakowych. Pieprz i sól to jednak tylko niezobowiązujące przyprawy, które można pominąć. 

Porada: Podałam moje ulubione i sprawdzone proporcje składników. Można jednak śmiało dodać do sałatki więcej oliwy lub też np. więcej cebuli, by sałatka grecka wyszła ostrzejsza. Dość rzadko spotykanymi, ale również akceptowanymi dodatkami są kapary lub anchois. Jednak znacznie częściej w przepisach na sałatkę grecką pojawia się popularna sałata lodowa. 



Sałatka grecka, 3

Sałatka grecka, 4

Podany wyżej sposób podania sałatki greckiej należy do tych najbardziej tradycyjnych. Można jednak śmiało pokroić całą fetę w niewielką kostkę i wszystkie składniki sałatki wymieszać razem w jednej misce. Sałatkę grecką podawaj od razu po zrobieniu lub też po lekkim schłodzeniu w lodówce. 

Sprawdź też mój przepis zapiekanka gyros.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (554 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka grecka

Przepis na sałatkę grecką jest chyba jednym z najbardziej znanych przepisów kuchni grackiej. Sałatka grecka jest znana wszystkim już od lat. Połączenie składników jest genialne, zaś samo wykonanie sałatki greckiej należy do jednych z prostszych i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Salatka grecka składa się głównie z pomidorów, cebuli, sera feta oraz ogórków i oliwek. Do tego kilka przypraw oraz obowiązkowo oliwa grecka. Jeśli chodzi o pomidory, to w sezonie zawsze warto sięgać po świeże, lokalne i pachnące słońcem soczyste pomidory. U nas będą to pomidory malinowe, zaś w Grecji dowolne intensywnie czerwone i pyszne pomidory. Sałatka grecka oryginalna powinna więc zawierać zawsze prawdziwą fetę oraz świeże pomidory. Jest oczywiście kilka wersji na tę najbardziej podstawową wersję na sałatkę grecką, jednak feta i pomidory to podstawa. Według mnie bardzo ważne są tez dobrej jakości oliwki Kalamata oraz oliwa. Kiedyś sałatka grecka to była najzwyklejsza i najczęściej szykowana sałatka przez każdego greckiego rolnika. Wszystkie składniki sałatki greckiej rolnik miał bowiem pod ręką. Śniadanie w pięć minut i to bez dodatkowych zakupów było kuszące. Przy okazji koniecznie zobacz też jak smakuje moja klasyczna i prosta do zrobienia sałatka z fetą. Ile razu już słyszałam zapytanie o to kaloryczność sałatki greckiej. Sałatka grecka kcal może mieć tak różne, ponieważ możemy użyć całkowicie innych produktów. Już same proporcje oraz ilość użytej oliwy może sprawić, że sałatka grecka kalorie będzie miała bardzo przyzwoite lub też takie, że śmiało zastąpi porządny obiad. Jeśli jednak zachowamy umiar i dobrze dobierzemy składniki oraz ich proporcje, to sałatka grecka może być świetnym posiłkiem na cień przy zdrowej i zróżnicowanej diecie. W bardzo podobnym klimacie, chociaż kuchnia już włoska, jest sałatka caprese. Konieczna do wypróbowania jest sałatka cezar, która należy do klasyków kuchni włoskiej. Koniecznie wypróbuj też super przepis na Souvlaki, czyli szaszłyki greckie. 

Sałatka grecka przepis

Mój przepis na sałatkę grecką należy do prostych i szybkich. Jest to bardzo podstawowa wersja, chociaż ja do swojej sałatki greckiej dodaję tez paprykę zieloną. Wiem jednak, że dla części osób jest to składnik, którego nigdy w swojej sałatce greckiej nie uwzględniali. I tutaj absolutnie nie ma problemu, ponieważ paprykę można śmiało pomiąć i dać np. więcej pomidorów. Sam zestaw przypraw oraz sos do sałatki greckiej jest niesamowicie prosty. A to dlatego, że każdy składnik sałatki greckiej jest tak idealnie dobrany, że przyprawy, zioła i oliwa to tylko lekki akcent i dodatek, który ma dopieścić sałatkę grecką i sprawić, że będzie jeszcze pyszniejsza. Wiem, że niektórzy sięgają po różne zamienniki fety i używają sera sałatkowego. Jednak sałatka grecka z feta, taką prawdziwą fetą, to coś tak pysznego, że warto chociaż raz kupić prawdziwą fetę. Jak wiec jest z tym sosem do sałatki greckiej. Otóż sałatka grecka sos to tylko oliwa i suszone oregano. Ewentualny dodatek świeżo mielonego pieprzu i soli, to akcent który można dodać już indywidualnie na talerzu z podaną sałatką grecką. Ja do swojej sałatki greckiej dodaję zieloną paprykę, ale można też zamienić ją na kapary. Wersja sałatki greckiej z kaparami jest jeszcze mniej znana, niż sałatka grecka z papryką zielona. Sałatka grecka klasyczna może też nie zawierać ani kaparów, ani też papryki. Jednak taka najprawdziwsza sałatka grecka składniki powinna mieć najwyższej jakości. Oliwki Kalamata to dla mnie coś coś musi być w prawdziwej sałatce greckiej. Gdybym miała nawet wuebierać między serem typu feta, a oliwkami siarkowanymi, to zdecydowanie zostałabym przy serze typu feta, ale wybrałabym prawdziwe oliwki Kalamata. To jak by użyć dwóch zupełnie innych produktów, ponieważ czernione oliwki drylowane nie mają nic wspólnego z oliwkami Kalamata. Jeśli więc kochasz oliwki, to tapenada jest dla Ciebie. Koniecznie sprawdź też jak smakuje moja ulubiona musaka z bakłażanami i ziemniakami. 

Sałatka grecka przepisy

Jak to więc jest z tymi przepisami na sałatkę grecką, i czy sałata lodowa w sałatce greckiej jest niedozwolona? Otóż sami Grecy raczej sałaty lodowej nie dawali i nie dodają. Na wyspach Dodekanezu bardzo często dodaje się właśnie zieloną paprykę lub kapary, jednak nie sałatę. Dodatek sałaty lodowej to bardzo amerykański wymysł. Sałata lodowa lub inna krucha sałata, czy nawet sałata rukola, bardzo pasują do pozostałych składników sałatki greckiej. Czemu ta wersja tak bardzo dobrze przyjęła się dosłownie wszędzie i wszystkie restauracje podają sałatkę grecką właśnie z sałatą? To tylko moja teoria, jednak według mnie tak wychodzi znacznie taniej. Sałata jest ładna, smaczna, tania i zajmuje czasem nawet połowę miejsca, a więc i połowę porcji na talerzu. To przy okazji super oszczędność. Ponieważ bardzo często wynosimy różne pomysły z restauracji, do których chadzamy od czasu do czasu, to i dodatek sałaty spodobał się nam bardzo. Jest pysznie, zdrowo i przy okazji trochę taniej niż bez tej sałaty. Sama pamiętam, że kiedyś moja sałatka grecka nie zawierała świeżego ogórka. Dawałam chyba sałatę lodową albo i tylko pomidory, fetę, cebulę i oliwki oraz oliwę i pieprz. Ameykanie dodają czasem maruynowane papryczki do sałątki greckiej. Czasem dodają też nawet rzodkiewki oraz anchois. Są takie miejsca, gdzie burak w sałatce greckiej to standard. Przyznam szczerze, że jeszcze nie próbowałam. Jest bardzo dużo najróżniejszych modyfikacji przepisu na sałatkę grecką i czasem wydaje mi się, że wieloskładnikowe dressingi mają na celu zrekompensować braki w jakości oraz doborze składników. Salatka grecka zrobiona z sercem, z naprawdę dobrych składników nie potrzebuje nic poza oliwą i ewentualnie suszonym oregano. Zapraszam zatem po mój ukochany przepis na sałatkę grecką, którą ja podaję mojej rodzinie. Powodzenia i smacznego.