wtorek, 4 maja 2021

Pieczone szparagi z fetą

Dzień dobry, jakiś czas temu była pieczona feta z pomidorkami a teraz drugi przepis feta ze szparagami :) Pyszności!


Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 1 kostka sera Feta,
- oliwa z oliwek cytrynowa lub zwykła (+ sok z cytryny),
- 1 łyżka miodu cytrynowego (Pasieki Rodziny Sadowskich),
- sól, 
- czarny sezam,
- garść orzechów włoskich prażonych,
- listki mięty/bazylii,
- 3 plasterki cytryny,
- makaron penne ok. 300-400 g.

Wykonanie:
Szparagi myjemy osuszamy, odcinamy końcówki, polewamy oliwą, obtaczamy w niej. Troszkę solimy. Na szparagi kładziemy fetę, kładziemy łyżkę miodu, polewamy oliwą, posypujemy trochę sezamu. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach. Upieczone tak szparagi możemy zjeść z jajkim sadzonym, w koszulce, grzankami lub z makaronem. Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy, zostawiając trochę wody. Orzechy kruszymy, prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Fetę rozgniatamy, szparagi kroimy na mniejsze części. Możemy też porkoić je wcześniej przed pieczeniem. Wszystko mieszamy z makaronem, dla łatwiejszego rozmieszania dodajemy trochę wody z ugotowanego makaronu. Posypujemy prażonymi orzechami i świeżymi ziołami: mięta/bazylią możemy polać jeszcze oliwą :)









 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari