Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny.

Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę, na ciepło z koperkiem, jako dodatek do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona to wiosenny hit. Gołąbki też są pyszne, do farszu polecam dodać czerwoną paprykę.
gołąbki w młodej kapuściegołąbki z młodej kapusty

Przeważnie gołąbki robię z mięsem wieprzowym, ale teraz mam stały dostęp do jagnięciny, cielęciny i wołowiny, więc te rodzaje mięsa królują u nas w kuchni. Tym razem główkę kapusty nie parzyłam wrzątkiem, lecz obróbkę przeprowadziłam w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do mikrofalówki na 15 minut, temp. ustawiona na maksa Liście odchodziły idealnie.

Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki, z różnymi farszami: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać i na 100 % znajdziecie przepis na swoje ulubione gołąbki.

Składniki na gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem, z tej ilości farszu wychodzi ok. 15-16 gołąbków w młodej kapuście.

16 liści młodej kapusty
500 g mięsa mielonego ( wołowo-jagnięcego)
3/4 szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu, gotujemy
sól i pieprz do smaku
ok. 2 łyżki majeranku
2 łyżki oleju np. rzepakowego
SOS:
ok. 2 łyżki pasty paprykowej i 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz mielony do smaku, ok. 1 łyżeczki  cukru
500 ml rosołu lub bulionu

Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem?
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (ok.15 minut), odcedzamy.   Do miski z ryżem dodajemy mięso i majeranek. Dokładnie mieszamy.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na pojedyncze liście młodej kapusty  posolone od wewnątrz kładziemy na środek porcję farszu ok. 2 łyżki. Składamy liść zawijając  brzegi do środka, a potem rolujemy jak krokiety. Gołąbki układamy ciasno na dnie garnka z pokrywką wyłożonego kilkoma wierzchnimi liśćmi młodej kapusty i zalewamy je 500 ml  wrzącego rosołu lub bulionu, (można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa), smarujemy olejem przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, dusimy w piekarniku ok. 45-50 minut, aż gołąbki będą miękkie.

Na patelni przygotowujemy sos,  dodajemy po 2 łyżki pasty paprykowej i koncentratu pomidorowego, mieszamy, chwilkę przesmażamy i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wlewamy szklankę wody wymieszaną z łyżką mąki, dusimy aż sos zgęstnieje.

Moje dobre rady: Sos można zabielić dodatkowo śmietanką,  można też sos wlać bezpośrednio do garnka z gołąbkami i dusić gołąbki w sosie.
gołąbk z młodej kapustygołąbki z młodej kapusty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Gołąbki z młodej kapusty

  1. Gołąbki od zawsze kojarzą mi się ze smakami z dzieciństwa, bo często przygotowywała je moja mama. Do dzisiaj często goszczą na jej stole. Ja jednak jestem zwolenniczką bardziej nowoczesnej kuchni i często eksperymentuję z nowymi smakami. Jednak gołąbki wyglądają tak smakowicie, że chyba je przygotuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *