Odwrócone ciasto to jeden z najprostszych przepisów na wypiek z owocami. Ciasto wychodzi pyszne, wilgotne a owoce pozostają maksymalnie soczyste. Dziś polecam wersję z rabarbarem, malinami i intensywną nutą pachnącej róży :)
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- łyżka płatków róży
- 2 łyżki liofilizowanych malin
- 130 g maślanki
- 20 g wody różanej
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
dodatkowo:
- 3 łodygi rabarbaru
- łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki płatków róży
- 2 łyżki pokruszonych liofilizowanych malin
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Obrany rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy go na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy ok. 18 cm). Posypujemy cukrem, malinami i różą.
W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche.
Łączymy je ze sobą i powstałym ciastem zalewamy owoce.
Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Chwilę studzimy na kratce, po czym zdejmujemy boki formy i przekładamy ciasto na talerz “do góry dnem”.
Delikatnie odklejamy papier ze spodem formy do pieczenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy