czwartek, 29 kwietnia 2021

Soczewiaki

Inspiracja chwilą. Raz, że robiłem w firmie pokaz gotowania z resztek, a konkretnie ze starych ziemniaków, a dwa, że jutro jadę na spływ tratwą w Dolinie Biebrzy, dlatego wybór padł na danie ze starych ziemniaków i z tamtego regionu.

Składniki:

- "wczorajsze" ziemniaki
-  mąka
- grzyby
- soczewica zielona


Wykonanie:

Ziemniaki ugniatamy mieszamy z mąką w stosunku 4:1. Czyli dzielimy je na 4 części, wyciągamy jedną i na to miejsce wsypujemy tyle samo mąki. Ugniatamy dobrze, ewentualnie dodając mąkę.
Soczewicę gotujemy i podsmażamy z pokrojonymi grzybami.
Moje soczewiaki trochę przypominają pierogi, bo ja robiłem kółko z ciasta, nakładałem trochę farszu i składałem zlepiając, ale można wkładać między dwa kółka. 
Tak przygotowane formy wkładamy do piekarnika, który to piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza. Generalnie nie więcej raczej niż 20 minut, ale sprawdzajcie. Jak się zarumieni jest OK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz