Składane wrapy z tortilli z guacamole i jajecznicą

Składane wrapy z tortilli z guacamole i jajecznicą

Składane wrapy z tortilli są ostatnio jednym z najpopularniejszych śniadań. Nic dziwnego, bo 1 prosty trik umożliwia złożenie pszennych placków w efektowny sposób. Proste guacamole, jajecznica, bekon i plastry pomidora to tylko jedna z wielu możliwości tego przepisu. Za sprawą jajecznicy to połączenie w sam raz na śniadanie lub drugie śniadanie. Modyfikacji może być mnóstwo i z pewnością w najbliższym czasie wypróbujemy też inne kombinacje składników.

Składane tortille śniadaniowe z TikToka

Składane tortille śniadaniowe z TikToka

5.0 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

310

kcal

Najmodniejsze śniadanie z TikToka – wrapy z tortilli składane na 3. Tortille z guacamole, jajecznicą, bekonem i plastrami pomidora.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 placki pszennej tortilli

  • 1 słodki pomidor malinowy

  • szynka wieprzowa w plasterkach

  • 4 jajka ściółkowe

  • 2 łyżki masła

  • GUACAMOLE
  • 1 niewielkie awokado

  • 1/2 limonki

  • 1 garść świeżej kolendry, poszatkowanej nożem

  • sól i mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • PROSTE GUACAMOLE
  • Awokado przekrój na pół i odkręć, wyjmij pestkę (pestkę łatwo wydobędziesz wbijając w nią nóż i przekręcając). Połówki awokado obierz ze skórki lub wydrąż łyżką ze środka. Miąższ awokado przełóż do miski.
  • Wlej sok wyciśnięty z połówki limonki, dodaj posiekane listki świeżej kolendry oraz przyprawy. Guacamole zagnieć widelcem w celu wymieszania i uzyskania papki.
  • WRAPY Z TORTILLI
  • Użyj 8 większych lub 12 mniejszych plasterków szynki (możesz użyć tłustszej która ładnie wytopi się po podsmażeniu, nabierze chrupkości i będzie przypominała plastry bekonu). Szynkę podsmaż na rozgrzanej patelni na rumiano.
  • Na tej samej patelni po podsmażonej szynce (nie musisz jej czyścić) rozpuść masło. Po chwili wbij jajka, delikatnie posól i przygotuj jajecznicę.
  • Na plackach tortilli wykonaj proste nacięcie w kierunku środka. Ten prosty trik pomoże w efektowny sposób poskładać wrapy. Następnie wyobraź sobie że okrągła tortilla składa się z 4 części, na każdej ćwiartce układaj oddzielne składniki: guacamole z awokado, plasterki pomidora malinowego, jajecznica i plasterki podsmażonej szynki. Złóż placek na 3 tworząc wrapy.
  • W każdej chwili złożone wrapy możesz podgrzać na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*