środa, 28 kwietnia 2021

Tacos z wołowiną i salsą pomidorową

Tacos kojarzą mi się z amerykańskimi filmami i serialami, zawsze tak apetycznie wyglądają, że ślinka cieknie. Zastanawiało mnie to, że zwykle nie widzę jak ci wszyscy bohaterowie je jedzą. Przecież te chrupie tortille z nadzieniem muszą się rozpadać babrać wszystko dookoła, ale... ostatnio buszowałam wśród półek z kuchniami świata i natknęłam się na kukurydziane muszelki tacos. Postanowiłam sprawdzić to na własnej skórze. W domu napełniłam je dobrze doprawioną usmażoną wołowiną, serem cheddar i zapiekłam krótko w piekarniku. Dodałam do nich salsę z pomidorów, cebulki i awokado. Całość dosmaczyłam świeżą papryczką chili i kolendrą. Faktycznie chrupiąca muszelka nieco się kruszy, a nadzienie wypada, ale... smak jest wart tego bałaganu;) 


Składniki na 10 tacos:

500 g wołowiny zmielonej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
przyprawy:
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
1/2 białej cebuli
2 pomidory
1 awokado
świeża kolendra
sok z limonki
miód/syrop z agawy do smaku
starty cheddar - ilość według uznania

Przygotowanie:

Pomidory, awokado i cebulę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę płynnego miodu lub syropu z agawy, aby zrównoważyć słodycz syropem z limonki. Dodać posiekaną kolendrę. 

Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju z przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, dodać koncentrat pomidorowy i przesmażyć wszystko razem. Do każdej muszelki tacos nałożyć trochę mięsa, posypać cheddarem i zapiec przez ok 7 minut w temperaturze 180 stopni. Dodać salsę i posypać kolendrą. Podawać od razu.